Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

В Інституті аграрної економіки відбулася науково-практична конференція «Наукова спадщина академіка І.І. Лукінова та сучасність» 24.10.2017

В Інституті аграрної економіки відбулася науково-практична конференція «Наукова спадщина академіка І.І. Лукінова та сучасність»

19 жовтня 2017 року у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» відбулася науково-практична конференція «Наукова спадщина академіка І.І. Лукінова та сучасність», присвячена 90-річчю від дня народження вченого. 
Щороку у рамках традиційних Лукіновських читань ми вшановуємо пам'ять другого директора нашого Інституту Івана Іларіоновича Лукінова, видатного українського економіста, вченого зі світовим ім'ям, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, відкриваючи конференцію. 
Він, зокрема, підкреслив, що І.І .Лукінов був основоположником досліджень в Україні проблем ціноутворення і рентабельності сільськогосподарських продуктів, досліджував проблеми відтворення, собівартості, матеріального стимулювання, госпрозрахунку, продуктивності праці та інших. Його науковий доробок є актуальним і нині, в чому ми переконуємося щоразу, коли перечитуємо та аналізуємо праці академіка Лукінова. 
Сформувавшись як науковець у царині аграрно-економічних знань, І.І. Лукінов швидко здобув визнання як видатний дослідник загальноекономічних проблем, зазначив у своєму виступі віце-президент Національної академії аграрних наук України, академік НААН Михайло Гладій. Його наукова школа багата славними іменами вітчизняних учених, а близько 600 наукових праць стали вагомим внеском у розвиток економічної думки – теорії відтворення і цінового механізму, аграрних відносин і земельної ренти, капіталовкладень і трансформаційних процесів кінця ХХ – початку ХХІ століття. 
І.І. Лукінов був людиною, яка щиро вболівала за Україну і доклав чимало зусиль, щоб зробити її економіку успішною, наголосив у своєму виступі директор Інституту економіки та прогнозування НАН України, академік НАНУ Валерій Геєць. 
Розповідаючи про студентські роки І.І. Лукінова, ректор Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва, член-кореспондент НААН Олександр Ульянченко презентував особову справу, студентський квиток та диплом майбутнього академіка. Вшановуючи пам'ять ювіляра, на конференції також виступили віце-президент Національної академії наук України, академік НАНУ Сергій Пирожков, головний науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Олександр Шпичак, головний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України, д.е.н. Любов Молдаван, головний науковий співробітник Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН, академік НААН Броніслав Панасюк. У конференції взяли участь дружина видатного вченого доктор філологічних наук Тетяна Лукінова та понад 50 представників провідних наукових установ України. Організатори – Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», Національна академія аграрних наук України, Державна установа «Інститут економіки та прогнозування НАН України», а також Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва.

Прес-служба НААН( за метеріалами iae.org.ua)

Повернення до списку



Новини України

Пошук: