Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Всеукраїнський семінар «Становлення, сучасність та перспективи наукового забезпечення механізації технологічних процесів у тваринництві» 12.10.2017

Всеукраїнський семінар «Становлення, сучасність та перспективи наукового забезпечення механізації технологічних процесів у тваринництві»

11 жовтня 2017 р. в Інституті тваринництва НААН відбувся Всеукраїнський семінар «Становлення, сучасність та перспективи наукового забезпечення механізації технологічних процесів у тваринництві», присвячений 100-річчю від дня народження відомого вченого, кандидата технічних наук Аркадія Ерастовича Мянда. 
Цей захід зібрав колег-однодумців, науковців, викладачів вишів, яким пощастило працювати під керівництвом Аркадія Ерастовича, а також аспірантів і пошукачів, які оволодівають знаннями та набувають вмінь, вивчаючи наукові праці вченого. 
 Зі вступним словом звернувся до присутніх директор Інституту, член-кореспондент НААН Руденко Є.В. Приємним моментом у його промові став особистий спогад про плідне співробітництво Українського інституту експериментальної ветеринарії, Харківського інституту механізації та електрифікації сільського господарства з відділом механізації Науково-дослідного інституту тваринництва Лісостепу та Полісся УРСР, який в ті часи очолював А. Е. Мянд. Спільними зусиллями науковців було розроблено новий режим і устаткування електротехнології обробки молока для його знезараження від збудників туберкульозу і бруцельозу, а виготовлена установка УОМ ІЧ-1,0 пройшла державні випробування та відмічена Золотою медаллю ВДНГ (1989). 
Про життєвий і науковий шлях А.Е. Мянда розповіли науковці з оточення вченого – доктор сільськогосподарських наук Піскун В.І. та академік НААН Трішин О. К. 
Завідувач сектору механізації у тваринництві Піскун В.І. висвітлив стислу біографію вченого, наукові досягнення та розробки відділу механізації Інституту за період керівництва Аркадія Ерастовича Мянда. 
Насиченою була багатими спогадами про вченого промова його учня Трішина О.К. – саме Аркадій Ерастович відкрив шлях до науки теперішньому академіку. З теплотою та великою вдячністю згадував Трішин О.К. про неоціненну допомогу, надану особисто Мяндом А.Е. у справі технічної розбудови дослідного господарства «Кутузівка». 
У заході взяла участь делегація Харківського національного університету механізації та електрифікації сільського господарства імені П. Василенка, вітальне слово з нагоди ювілейної дати від імені керівництва закладу було виголошене доктором технічних наук, професором Артьомовим М.П. 
Спогадами і планами на майбутнє були наповнені виступи інших учасників семінару, а змістовності та наочності заходу додала виставка наукових праць та авторських свідоцтв ученого. Безумовно, вшанування пам’яті відомого вченого – це нагадування нащадкам про його внесок в історію та науку.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: