Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Круглий стіл на тему: «Біогеохімія мікроелементів в агроландшафтах».  18.09.2017

Круглий стіл на тему: «Біогеохімія мікроелементів в агроландшафтах».

12 вересня 2017 року в Інституті агроекології і природокористування НААН проведено круглий стіл на тему: «Біогеохімія мікроелементів в агроландшафтах». 
 У роботі круглого столу взяли участь 26 фахівців, які представляли різноманітні напрями біогеохімічних досліджень мікроелементів на землях сільськогосподарського призначення України.  
Учасники заходу: ДУ «Інститут охорони ґрунтів України» Мінагрополітики України; ННЦ «Українська геологічна компанія» Мінприроди України; Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України та Інститут географії НАН України; науковці Інституту агроекології і природокористування НААН та Інституту водних проблем і меліорації НААН. У процесі підготовки та роботи круглого столу було заявлено 16 доповідей. У рамках представлених доповідей обговорено важливі питання теорії і практики досліджень біогеохімічних ланцюгів поживних мікроелементів та важких металів у системі «ґрунт – сільськогосподарські культури та природні рослини». 
До числа цих питань увійшли наступні актуальні проблеми агроекології і збалансованого природокористування у агросфері: значення мікроелементів і живлення сільськогосподарських культур, біогеохімічне вчення В.І. Вернадського для агроекологічних досліджень, екологічна геохімія промислових та сільськогосподарських ландшафтів, екстракція важких металів сільськогосподарськими культурами, геомембранні властивості педосфери, біогеохімічний дисбаланс поживних мікроелементів як чинник ендемічної захворюваності населення України, агроекологічне значення геолого-геохімічних досліджень орних земель та промислових ландшафтів. 
Матеріали окремих біогеохімічних і еколого-геохімічних досліджень мікроелементів та важких металів, що були подані до круглого столу, увійшли до чергового номеру «Агроекологічного журналу». Це статті кандидата біологічних наук М.В. Михальчука - ДНУ «Поліський аграрно-екологічний інститут НАН Білорусі), кандтдата сільськогосподарських наук С.Е. Дегодюка із співавторами - ННЦ «Інститут землеробства НААН» та доктора геолого-мінералогічних наук І.В.Кураєвої із співавторами - Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: