Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Всеукраїнська наукова конференція на тему: «Оптимізація земельних угідь як основна складова їх ефективного використання». 12.06.2017

Всеукраїнська наукова конференція на тему: «Оптимізація земельних угідь як основна складова їх ефективного використання».

8-9 червня 2017 року в Національному науковому центрі «Інститут землеробства НААН» відбулася Всеукраїнська наукова конференція на тему: «Оптимізація земельних угідь як основна складова їх ефективного використання».  

У роботі конференції взяли участь: віце-президент - головний вчений секретар Національної академії аграрних наук України, академік НААН Заришняк Анатолій Семенович; директор Інституту картоплярства НААН, член-кореспондент НААН Бондарчук Анатолій Андрійович; професор кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М. К. Шикули Національного університету біоресурсів і природокористування України Міносвіти України, член-кореспондент НААН Балаєв Анатолій Джалілович; заступник директора з наукової роботи ННЦ «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Пугачов Микола Іванович; провідний науковий співробітник відділу економіки природокористування Інституту агроекології і природокористування НААН Ковалів Олександер Іванович; представник Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» Дяків Оксана Миколаївна; помічник ректора Вінницького національного аграрного університету Гончарук Інна Вікторівна. 

З головною доповіддю на тему: «Оптимізація земельних угідь як основна складова їх ефективного використання» виступив директор ННЦ «Інститут землеробства НААН», академік НААН Камінський Віктор Францевич, яка через свою актуальність, своєчасність і разом з тим проблемність, викликала жвавий інтерес і бурхливу дискусію в контексті раціонального використання земель сільськогосподарського призначення – національного багатства України. 

У своїх доповідях виступаючі відмітили необхідність оптимізації використання земельних угідь, які є основною складовою адаптивно-ландшафтної системи землеробства і забезпечують стабілізацію землекористувань на принципах природоохоронного землеробства та висловили свою позицію щодо зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Крім того, на конференції було відзначено, що після ратифікації «Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом» відкриваються нові можливості щодо співпраці та розширення зони вільної торгівлі, що безперечно ставить питання про необхідність збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції. Тому, нарощування виробництва сільськогосподарської продукції є пріоритетним напрямом розвитку агропромислового комплексу України на період до 2025 року. 
В підсумках роботи конференції підкреслено, що потенціал збільшення виробництва сільськогосподарської продукції в Україні є і залежить головним чином від поліпшення умов техніко-технологічного забезпечення, впровадження новітніх інноваційних розробок, проведення комплексу заходів із усунення деградації ґрунтів та підвищення їх родючості, дотримання сівозмін, уведення у виробництво диференційованих систем обробітку ґрунту з метою вологозбереження, застосування сучасних форм добрив тощо. Проте, отримання високих урожаїв сільськогосподарської продукції має базуватися на принципах збереження та розвитку сільських територій, що забезпечить уникнення глобальних і регіональних проблем у сфері охорони природного навколишнього середовища. 
Розвиток галузі землеробства на наступні 10 років має відповідати сучасним тенденціям розвитку аграрного бізнесу, міжнародним нормам ведення сільськогосподарського виробництва і забезпечувати отримання якісної продукції. Також на конференції був представлений для обговорення розроблений в ННЦ «Інститут землеробства НААН» проект «Концепції розвитку галузі землеробства України до 2025 року», який буде направлено в Президію Академії для розгляду фахівцями науково дослідних установ НААН та подальшого подання в Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України на погодження.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: