Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

09.02.2017

«Проблеми охорони та використання сільськогосподарських ґрунтів Волині в контексті прояву деградаційних процесів»

9 лютого 2017 року Департамент агропромислового розвитку Волинської ОДА спільно з Волинською державною сільськогосподарською дослідною станцією НААН провели обласну науково-практичну конференцію «Проблеми охорони та використання сільськогосподарських ґрунтів Волині в контексті прояву деградаційних процесів»
У заході прийняли участь представники аграрних служб і громадських організацій області, голови районних Асоціацій фермерів та приватних землевласників, агровиробники, спеціалісти з рослинництва та ґрунтознавства. 
Відкрив конференцію директор Департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко, процитувавши слова знаного геолога і ґрунтознавця Василя Докучаєва: «Немає цифр, якими можна було б оцінити всю силу і могутність нашого чорнозему, який для життя на Землі є дорожчим ніж золото, кам’яне вугілля і нафта». У своєму виступі він підкреслив, що особливу увагу сьогодні необхідно приділяти охороні та ефективному використанню сільськогосподарських земель. Це питання взято на контроль Департаментом агропромислового розвитку, наразі розробляється відповідна стратегія. 
Заступник директора Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН Оксана Пузняк висвітлила наукові підходи, проаналізувала стан та конкретизувала першочергові заходи зі збереження родючості ґрунтів Волині.  
Про критерії оцінювання, стимулювання збереження і відтворення родючості ґрунту, а також про зарубіжний досвід та його адаптацію до умов України проінформувала Любов Молдаван, доктор економічних наук, професор ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАНУ». Вона підкреслила, що деградація земель в Україні становить 50-60%, а в окремих областях досягає 82%. За даними організації ФАО ООН, щорічно ерозії підлягає 40 млрд. тонн ґрунту. 
Доповідачі також обговорювали питання ефективності систем удобрення, рекультивації торфовищ, консервації деградованих земель, контролю використання пестицидів та екологічні проблеми сьогодення.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: