Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

"Спалахи АЧС: як зберегти українське тваринництво?" 01.12.2016

"Спалахи АЧС: як зберегти українське тваринництво?"

24 листопада 2016 року відбулося засідання круглого столу на тему: "Спалахи АЧС: як зберегти українське тваринництво?"

Організатори: Інститут ветеринарної медицини НААН та Асоціація тваринників України.

Учасники: Мандигра Микола – академік-секретар Відділення ветеринарної медицини НААН, член-кореспондент НААН, професор; Сергій Ничик – директор Інституту ветеринарної медицини НААН, член-кореспондент, професор; Ірина Паламар – голова Асоціації тваринників України; Олена Айшпур – завідувач лабораторії Інституту ветеринарної медицини НААН, доктор ветеринарних наук;  Василь Сапейко — кандидат ветеринарних наук, завідувач лабораторії Інституту ветеринарної медицини НААН; Денис Юрко – головний ветеринарний лікар СП ТОВ "Нива Переяславщини".

На круглому столі були присутні та взяли участь в обговоренні проблеми народні депутати, представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, топ-менеджери господарств, вчені, провідні експерти галузі, держслужбовці, практикуючі ветеринарні лікарі, іноземні фахівці представники Посольства США в Україні.

В Україні, починаючи з 2012 року зафіксовано 139 спалахів африканської чуми свиней (АЧС), причому 73 з них виявлено цього року. Експерти стверджують, що ці цифри можна сміливо множити як мінімум втричі. Прямі і непрямі збитки від цієї хвороби за найскромнішими підрахунками складають понад 1,1 млрд грн. За прогнозами ФАО, якщо не буде прийнято дієвих заходів у 2017 році кількість спалахів АЧС може досягти 117, а це тисячі загиблих тварин. Таким чином, сьогодні АЧС  реальна проблема, яка загрожує знищити галузь свинарства.

Учасники заходу запропонували уряду комплексне вирішення проблеми шляхом прийняття довгострокової стратегії боротьби з хворобою, а саме — Національну цільову програму щодо боротьби з АЧС на 5-7 років. Для цього фахівці мають необхідний досвід і знання, тісно співпрацюють з іноземними колегами.

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: