Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Міжнародна науково-практична конференція "Професор С. Л. Франкфурт (1866-1954) – видатний учений-агробіолог" 22.11.2016

Міжнародна науково-практична конференція "Професор С. Л. Франкфурт (1866-1954) – видатний учений-агробіолог"

Міжнародна науково-практична конференція «Професор

С. Л. Франкфурт (1866-1954) видатний учений-агробіолог»

 

18 листопада 2016 р. у Національній науковій сільськогосподарській бібліотеці НААН відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Професор С. Л. Франкфурт (1866-1954) видатний учений-агробіолог, один із дієвих організаторів академічної науки в Україні (до 150 річчя від дня народження)». Цьому дню передували урочистості, що пройшли 17 листопада 2016 року у Миронівському інституті пшениці ім. В.М. Ремесла НААН. Під час їх проведення за участю урядовців та депутатів Верховної Ради України був відкритий на трьох мовах (державна, литовська та іврит) пам’ятний іменний знак професору С.Л. Франкфурту.

У заході взяли участь Надзвичайні та Повноважні Посли Литовської Республіки, Держави Ізраїль, які завжди словом і ділом підтримували європейський інтеграційний курс нашої країни, а також представники різних систем і відомств України, комітетів Верховної Ради України з питань науки і освіти, аграрної політики та земельних відносин, з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, підкомітету з міжнародно-правових питань та внутрішньо переміщених осіб тощо, народні депутати України, провідні фахівці, що опікуються проблемами ведення сільського господарства та організацією його науково-освітнього забезпечення. Задекларовано 207 учасників із 55 наукових установ і навчальних закладів України.

До визначної події, що святкувалась на державному рівні згідно Постанови Верховної Ради України від 2 лютого 2016 року «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році», виготовлена спеціальна поштова марка,  присвячена ювілейній річниці від дня народження С.Л. Франкфурта. Церемонія спец погашення відбулася за участю начальника центру філателістичної продукції Українського державного підприємства поштового зв’язку «УКРПОШТА» Мухіної Н. В., директора ННСГБ НААН, академіка НААН Вергунова В. А. і Надзвичайного та Повноважного Посла Литовської Республіки Марюса Януконіса й Надзвичайного і Повноважного Посла Держави Ізраїль Еліава Бєлоцерковські. Це представники держав, до яких професор С. Л. Франкфурт мав пряме відношення, оскільки був уродженцем Литви і євреєм за національністю. На адресу організаційного комітету з відзначення 150-річчя від дня народження видатного вітчизняного вченого-агробіолога надійшли вітання  від Президента України Порошенка П.О., Голови Верховної Ради Парубія А.В., Президента Національної академії наук України, академіка НАН України Патона Б.Є.

З вітальними словами до учасників конференції звернулися віце-президент НААН, академік НААН Жук В. М.; заступник міністра освіти і науки України Стріха М.В.; народний депутат України, голова підкомітету з питань освіти Комітету з питань науки і освіти Кремінь Т. Д.; народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; голова підкомітету з міжнародно-правових питань та внутрішньо переміщених осіб Логвінський Г. В.

Привітали присутніх  Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки Марюс Януконіс та Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль Еліав Бєлоцерковські.

На пленарній частині з науковими доповідями виступили:

Вергунов В. А.директор ННСГБ НААН, академік НААН, «Професор С. Л. Франкфурт (1866–1954) – учений-агробіолог, державний і громадський діяч: повернення із забуття (до 150-річчя від дня народження)»;

Дубровіна Л. А. директор Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського НАН України, член-кореспондент НАН України, «С. Л. Франкфурт і створення Національної академії наук України»;

Пиріг Р. Я.головний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор, «Урядова діяльність Соломона Франкфурта у добу Гетьмана Павла Скоропадського»;

Панасюк Б. Я. академік НААН України, головний науковий співробітник Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН, «Наукові і практичні дослідження в галузі цукрового виробництва»;

Роїк М. В. директор Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН, академік НААН, «Культура цукрового буряку в Україні: інституалізовані здобутки»;

Демидов О. А. директор Миронівського інституту пшениці імені                    В.М. Ремесла, член-кореспондент НААН, «Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН – історичні етапи становлення, сьогодення та перспективи розвитку»;

Дегодюк Е. Г. доктор сільськогосподарських наук, професор, головний науковий співробітник  ННЦ «Інститут землеробства НААН», Сторінки історії із життя С.Л. Франкфурта, пов’язані із ННЦ  «Інститут землеробства НААН».

Після пленарного засідання робота конференції продовжилася в п'яти секціях:

1. Історія і сучасність вітчизняної агрономії.

2. Природознавство в контексті еволюції наукової думки.

3. Становлення й розвиток вітчизняної сільськогосподарської дослідної справи як галузі знань та організації.

4. Організація наукового забезпечення ведення сільського господарства України: стан та перспективи.

5. Інформаційно-бібліотечне супроводження науково-освітнього галузевого процесу.

Під час зібрання функціонувала розгорнута книжкова виставка, яка демонструвала наукові і науково-популярні праці вченого українською, російською,  німецькою та англійською мовами з питань агрономії, аграрної економіки, агрохімії, переробки сільськогосподарської продукції, методології та організації галузевого дослідництва, матеріали про нього  тощо.

Головне завдання форуму передбачало – об’єднання спільних зусиль в умовах євроінтеграційних процесів із її по-справжньому демократичними цінностями - віддавати шану попередникам за зроблене в ім’я майбутнього, а також доведення щодо державної необхідності вивчення історії для запровадження кращого із минулого для потреб сьогодення.

Всі присутні стали свідками, як вперше в історії незалежної України, на державному рівні вшановується пам'ять литовця, ученого-агробіолога зі світовим ім’ям, одного з організаторів сільськогосподарської дослідницької справи в Україні, державного діяча, дипломата у часи українських революцій – професора С. Л. Франкфурта.

До початку роботи Міжнародної науково-практичної конференції видано збірник 194 тез доповідей, а також підготовлений академіком В.А. Вергуновим  біобібліографічний покажчик наукових праць професора С.Л. Франкфурта за 1891−1945 рр. та монографію «С.Л. Франкфурт та Україна (до 150-річчя від дня народження)».


Повернення до списку



Новини України

Пошук: