Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Міжнародні Таїровські читання 04.11.2016

Міжнародні Таїровські читання

Стало традицією в першій декаді листопада на базі ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» проводити Міжнародні Таїровські читання на вшанування пам’яті засновника інституту, видатного вченого зі світовим ім’ям, організатора та популяризатора науки про виноград і вино Василя Єгоровича Таїрова.

«Проблеми та тенденції світового виноградарства і виноробства: українські перспективи» - такою була тема Таїровських читань, які відбулися 3 листопада 2016 р.

Мета заходу - обмін інформацією, практичним досвідом та результатами наукових досліджень, обговорення актуальних питань з проблем розвитку виноградарсько-виноробної галузі в Україні та світі.

Організаторами проведення читань були Національна академія аграрних наук України та Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова».

У роботі заходу взяли участь вчені науково-дослідних установ і вищих навчальних закладів України та Республіки Молдови; представники Одеської обласної державної адміністрації та ГО «Центр розвитку села»: викладачі, аспіранти та студенти Одеського державного аграрного університету, Міжнародного гуманітарного університету, Одеської національної академії харчових технологій.

Наукове зібрання відкрила заступник директора з наукової роботи ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» НААН України, д.с.-г.н. Ніна Анатоліївна Мулюкіна. Вона привітала учасників читань, представила їх провідних вчених науково-дослідних установ і вищих навчальних закладів, охарактеризувала проблеми й перспективи  розвитку виноградарсько-виноробної галузі та її наукового супроводу.

На конференції були заслухані доповіді: Р.М. Козловського, зав. сектором інвестицій у туризм, управління, залучення,супроводу і моніторингу інвестиційних проектів Департаменту «Агентство з питань інвестицій та розвитку» Одеської обласної державної адміністрації; І.О. Іщенко, доцента, к. с.-г.н., декана Агробіотехнологічного факультету Одеського державного аграрного університету; А.П. Левицького, професора, д.б.н., чл.-кор. НААН України (Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України).

У роботі Міжнародних Таїровських читань взяв участь і виступив з доповіддю «Анатомічні ознаки стійкості винограду до філоксери", Александров Євген Георгович, к.б.н., провідний співробітник Інституту Генетики, Фізіології і Захисту рослин Академії Наук Республіки Молдови.

Результати своїх досліджень доповіли також молоді вчені ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім.В.Є. Таїрова»: М.М. Артюх, н.с. відділу розсадництва та розмноження винограду; А.О. Лещенко, н.с. лабораторії захисту рослин; О.І. Пашковський, зав. відділу виноробства; О.С. Ніколаєва, аспірантка.

Значна частина доповідей була розглянута в стендовому режимі.

Учасники читань обговорили актуальні питання подальшого розвитку виноградарсько-виноробної науки та суміжних напрямків досліджень. В обговоренні тенденцій, проблем і перспектив розвитку взяли участь:

-          О.Б. Ткаченко, д.т.н., доцент кафедри технології вина та енології Одеської національної академії харчових технологій;

-         О.М. Головченко, д.е.н., професор, зав. кафедри економіки і міжнародних економічних відносин Міжнародного гуманітарного університету;

-          Е.І. Хреновськов, д.с.-г.н., професор, завідувач кафедри садівництва,  виноградарства, біології та хімії Одеського державного аграрного університету;

-         Г.В. Ляшенко, д.г.н., професор, гол.н.с. ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова»;

-         Л.А. Бахчиванжи, к.е.н., доцент, декан економічного факультету Одеського державного аграрного університету.

По завершенні роботи читань було підведено підсумки та окреслено низку невідкладних заходів, спрямованих на підвищення ефективності наукових досліджень та виноградарсько-виноробної галузі в цілому.

Матеріали Таїровських читань опубліковано у фаховому міжвідомчому тематичному науковому збірнику «Виноградарство і виноробство» № 53 (с.-г. науки). В науковому виданні висвітлено інноваційні, організаційні та методологічні аспекти сучасної науки про виноград і вино, визначено теоретичні основи та практичні рекомендації наукового забезпечення селекції та сортовивчення, результати вивчення нових перспективних сортів винограду, їх адаптації до несприятливих умов навколишнього середовища з метою підвищення урожайності і покращення якості виноградно-виноробної продукції, представлено сучасні ресурсоощадні технології ґрунтообробки виноградників.

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: