Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Відбулося виїзне засідання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин 19.09.2016

Відбулося виїзне засідання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин

15 вересня відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин у м.Батурин Чернігівської області.

Порядком денним на обговорення було винесено питання «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі» і «Пільгові режими оподаткування сільгосптоваровиробників та пряма бюджетна підтримка – державні механізми підвищення конкурентоздатності виробництва».

Участь у засіданні Комітету взяли народні депутати України, Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Вікторович Кутовий, Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Куліч Валерій Петрович, Президент Національної академії аграрних наук України Гадзало Ярослав Михайлович, посадові особи Державної фіскальної служби України, науковці, представники громадських організацій, суб’єктів господарювання та фермерських господарств.

Засідання відбулось під головуванням Кучера Миколи Івановича, який у вступному слові коротко розповів про основні напрямки роботи Комітету та про найактуальніші питання, що наразі хвилюють усіх аграріїв країни. Голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч наголосив, що у аграріїв сьогодні головне питання не розмір податків, а ускладнення їх адміністрування та закликав до пошуку тих законодавчих рішень, які будуть зрозумілі і доступні для виконання навіть дрібними фермерськими господарствами. Члени Комітету та присутні наголосили на необхідності відновлення повного спеціального режиму оподаткування ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників або його збереження в першу чергу для галузей, які працюють на внутрішній ринок (тваринництво, садівництво, овочівництво). Наразі варіанти оподаткування АПК та державної підтримки напрацьовуються у робочій групі, яка створена на виконання доручення Прем’єр-міністра України В. Гройсмана під головуванням Першого віце-прем'єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва.

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий у своєму виступі зауважив,що залишати ситуацію на ринку землі без змін наразі вже неможливо та повідомив, що Міністерством спільно із Держгеокадастромпідготовлено власний проект Закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». В умовах дії мораторію на обіг земель сільськогосподарського призначення законопроект створює фермерам можливість закласти орендовані землі, а отримані кошти вкласти у розвиток власного господарства. Це, у свою чергу, позитивно вплине на інфраструктуру сільських територій. Законопроектом пропонується надати орендарям можливість відчужувати право оренди, визначити умови надання в оренду земель державної або комунальної власності для сільськогосподарських потреб або під забудову. У Парламенті наразі знаходиться 7 «земельних» законопроектів. Який з них стане законом, вирішуватиме саме Верховна Рада.

Члени Комітету вислухали претензії та зауваження від присутніх щодо зняття мораторію на продаж землі та повідомили, що найближчим часом у різних областях України відбудеться широке обговорення даного питання.

Після завершення засідання члени Комітету та запрошені відвідали Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», створений на базі комплексу пам’яток культурної спадщини та природи, пов’язаних з історією українського козацтва доби Гетьманщини.

Джерело: Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин


Повернення до списку



Новини України

Пошук: