Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Нове селекційне досягнення 06.05.2016

Нове селекційне досягнення

Кабінет Міністрів Українинагородив ДП «ДГ «Асканійське» АДСДС ІЗЗ НААН»державною премією зарозробку і впровадження інноваційної технології у тваринництві, а самезастворення і впровадження у виробництво в умовах інтенсивноготеплового навантаження південної м'ясної породивеликої рогатої худоби. Це справжнє визнання на державному рівні високого результату роботи, на який колектив авторів працював не один рік.

В Україні за останні 20 років сформована спеціалізована галузь м'ясного скотарства. Створені та апробовані перші вітчизняні породи м'ясної худоби: українська м'ясна (1993), волинська м'ясна (1994), поліська м'ясна (1999), завершується створення української симентальської м'ясної породи.

Але створені породи виведені для конкретних ґрунтово-кліматичних умов: Лісостепу, Полісся, Центрального регіону України, що характеризуються помірним кліматом і сталою кормовою базою з розвинутим пасовищним господарством.

Степова зона України має різко континентальний клімат, високу розораність земель та специфічні умови кормовиробництва, тому жодна імпортна та вітчизняна порода м'ясної худоби не може реалізувати свій генетичний потенціал у цих екстремальних умовах (один із основних чинників - інтенсивне теплове навантаження протягом 6-7 місяців).

Саме тому з 1956 року в Інституті «Асканія-Нова» почалася цілеспрямована робота зі створення спеціалізованої м'ясної породи великої рогатої худоби для степової зони України, яка завершена в 2008 році: 22-27 вересня апробована Державною експертною комісією, а 16 грудня затверджена Науково-технічною радою Мінагрополітики України як нове селекційне досягнення в галузі тваринництва.

Одним із основних оригінаторів таврійського типу південної м’ясної породи є ДП «ДГ «Асканійське» АДСДС ІЗЗ НААН», а співавторами селекційного досягнення – директор Інституту тваринництва степових районів ім. М. Ф. Іванова «Асканія-Нова», доктор сільськогосподарських наук Юрій Вдовиченко, директор господарства, Герой України, почесний академік НААН Віра Найдьонова, кандидат біологічних наук Лідія Омельченко (Інститут тваринництва степових районів ім. М. Ф. Іванова «Асканія-Нова»), головний зоотехнік Олександр Дубинський і зоотехнік-селекціонер Алла Носкова (ДП «ДГ «Асканійське»).

До слова, «Асканійське» має статус племзаводу і є провідним в Україні з розведення худоби південної м’ясної породи (таврійського типу), виробництва та реалізації генетичних ресурсів (племінні бугаї, телиці, нетелі) та яловичини.

Передумовою створення південної м'ясної породи було отримання високопродуктивних тварин на основі аборигенної червоної степової породи та світового генофонду м'ясних порід, які поєднували б у генотипі кращі якості: пристосованість до жорстких кліматичних умов зони, високу продуктивність та відтворювальну здатність, стійкість до захворювань, ефективне використання грубих кормів і пасовищ, сталу передачу господарсько-корисних ознак потомкам.

Читати далі: Аграрний тиждень


Повернення до списку



Новини України

Пошук: