Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

НААН звітує про роботу за останні п’ять років — офіційно 08.04.2016

НААН звітує про роботу за останні п’ять років — офіційно

Розпочалися загальні збори Національної академії аграрних наук України (НААН). На ньому підводять підсумки діяльності за 2011-2015 роки та обговорюються основні завдання на перспективу. Передає кореспондент AgroPolit.com.

Серед присутніх — перший заступник міністра аграрної політики України Ярослав Краснопольський, народний депутат Григорій Заболотний, голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич, Герой України Юрій Карасик, президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень, почесні члени, члени-кореспонденти, керівники наукових установ, академіки НААН та іноземні гості.

«На Академію, як завжди, і особливо зараз, покладаються надії та завдання на створення конкурентоспроможного наукового продукту, здатного забезпечити розвиток вітчизняного аграрного виробництва, яке б забезпечувало продовольчу безпеку країни, а вітчизняна продукція складала б конкуренцію визнаним брендам на світовому ринку, доповнюючи бюджет країни своїм внеском. Тому ефективність використання наукового потенціалу Академії для розроблення чітких рекомендації щодо формування аграрної політики завжди у центрі уваги, уряду, наукової громадськості і навіть пересічних громадян», — говорить під час виступу на зборах президент НААН Ярослав Гадзало.

Він розповів про основні практичні досягнення галузі, зокрема, в насінництві.

«У Державному реєстрі сортів рослин придатних для поширення в Україні — 57% вітчизняні сорти, переважна більшість з яких — селекції НААН. Насінням вітчизняних сортів засівається 65-85% площ ярих культур (в залежності від культури) і 60-90% озимих зернових культур», — пояснює Ярослав Гадзало.

За його словами, наразі в країні складається непроста економічна ситуація. І її наслідки також відчуває і аграрна наука.

«Національний банк України прогнозує на 2016 рік інфляцію на рівні 15%, що негативно впливатиме на вартість гривні. Як наслідок будемо мати зростання дефіциту бюджету, а отже на збільшення фінансування науки та бюджетні дотації для АПК складно буде розраховувати. Крім цього, аграрне виробництво відчуває ще й прес нереальних умов кредитування комерційними банками при обліковій ставці НБУ на рівні 22% річних», — говорить Ярослав Гадзало.

Втім, за словами президента НААН, попри це науковці ставлять перед собою високу планку на майбутнє.

«Підсумувавши п’ятирічний етап нашої діяльності, ми повинні рухатися далі, вибудовуючи стратегію розвитку Академії, аграрного сектору та держави в цілому», — підсумував Гадзало.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: