Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

12.02.2016

Створення і ведення Кадастру виноградників України

12 – 13 лютого 2016 р. в м. на базі ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Успішне виноградарство в Україні – 2016» та науково-практичний семінар «Розвиток малого та середнього підприємництва виноградарсько-виноробної галузі України: аналіз проблемних питань та шляхи їх вирішення».

12 лютого науковцями ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН висвітлено одно з найактуальніших питань виноградарства України – створення та ведення Кадастру виноградників України.

13 лютого 2016 р. на базі ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН за участю Національної академії аграрних наук України, Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної ради, Українського бюро винограду та вина відбувся науково-практичний семінар «Розвиток малого та середнього підприємництва виноградарсько-виноробної галузі України: аналіз проблемних питань та шляхи їх вирішення».

Відкрив роботу науково-практичного семінару та виступив з доповіддю на тему: «Криза виноградарства України та основні шляхи її подолання» Власов В.В., директор ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова», д.с.-г.н., член-кореспондент НААН. Стан та перспективи європейського розвитку галузі висвітлив у своїй доповіді начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Міністерства аграрної політики та продовольства України Костенко В.М. Заслухано співдоповіді: «Поточний стан розробленого законопроекту щодо ліцензії на оптову торгівлю та впорядкування кількості необхідних документів для організації виробництва вина» (Плачков І. В., Президент Українського бюро винограду та вина, власник ТМ «Колоніст»); «Перспектива співробітництва вчених України і Молдови у виноградарстві та виноробстві» (Гаїна Б. С., академік-секретар відділення аграрних наук АНМ).

Свої думки та пропозиції щодо проблем та шляхів їх вирішення в галузях виноградарства, виноробства та розсадництва висловили: Іващенко О. О. - в.о. академіка-секретаря відділення рослинництва НААН України, академік НААН; Гуляєв В.О. - народний депутат України; Булигін-Шрамко С.В. - депутат Одеської обласної ради, заступник голови комісії з питань агропромислового комплексу Одеської обласної ради; Петров В. П. - Президент Всеукраїнської Асоціації виробників продукції садівництва та виноградарства; Скоцик В. Є. - голова Аграрної партії України.

Серед учасників семінару відбувалася жвава дискусія з приводу обговорення запропонованої теми, активну участь в якому взяли: Веренчук О.В., заступник начальника управління контролю за обігом підакцизних товарів ГУ ДФС в Одеській області; Тінтулов В. А., директор ТОВ «Винхол Оксамитне» Одеської області Овідіопольського району; Крістоф Лакарен, власник виноробні «Маркіз де Лакарен» Одеської області Білгород-Дністровського району; Толочьянц Е. Г., голова ради клубу виноградарів і виноробів «Придніпров’я», м. Дніпропетровськ; Маджар К. М., голова ФГ «Маджар» Одеської області Ренійського району; Скорченко М. В., головний винороб ТОВ «Бейкуш Вайнері» Миколаївської області Очаківського району; Хреновськов Е. І., д.с.-г.н., професор, завідувач кафедри садівництва, виноградарства, біології та хімії Одеського державного аграрного університету; Комарова Юлія, директор з розвитку ТМ «Вина Гулієвих» м.Одеса; Калашник В. І., голова Одеської обласної організації Аграрної Партії України; Дімчев В.І., голова ПрАТ «Придунайський» Одеської області Ренійського району.

У роботі семінару взяли участь представники організацій агробізнесу виноградарських областей України, наукових установ України, Республіки Молдова та Грузії, владних структур і мас-медіа.

На основі дискусії та пропозицій учасників конференції і семінару підготовлено Рішення щодо підвищення ефективності виноградарсько-виноробної галузі України.

РІШЕННЯ

Всеукраїнської науково-практичної конференції

«Успішне виноградарство в Україні - 2016»

та науково - практичного семінару

«Розвиток малого та середнього підприємництва

виноградарсько-виноробної галузі України:

аналіз проблемних питань та шляхи їх вирішення»

(Одеса, 12 - 13 лютого 2016 р., ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова»)

Заслухавши та обговоривши доповіді та виступи, учасники конференції та семінару вважають за необхідне зробити такі першочергові кроки для розвитку виноградно-виноробної галузі України:

1.Направити звернення до Верховної Ради України з проханням терміново розглянути і прийняти Закон України про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (№ 2739 від 24.04.2015 р .), що дозволить скасувати дію ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями (500,0 тис. грн.), виробленими з сировини власного виробництва.

2.Направити звернення в Державну фіскальну службу Міністерства фінансів України з проханням терміново розробити алгоритм отримання ліцензії на виробництво вин виноградних, плодово-ягідних і напоїв медових при істотному зменшенні кількості дозвільних документів.

3.Направити до Міністерства аграрної політики та продовольства України пропозиції про розробку системи контролю винопродукції в Україні на основі створення і ведення Кадастру виноградників і контролю якості вин за допомогою методу аналізу стабільних ізотопів.

4. Звернутися до Одеської обласної державної адміністрації та Одеської обласної ради з проханням про виділення коштів ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» на 2016 рік в сумі 1 млн. грн. згідно Регіональної програми розвитку агропромислового комплексу Одеської області на 2014-2018 рр., яка передбачає проведення робіт з техніко-економічного та екологічного обґрунтування розміщення виноградників, а також на придбання для акредитованої по ISO 17-025 (європейський стандарт) хіміко-аналітичної лабораторії ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» приладу для контролю якості вин за допомогою методу аналізу стабільних ізотопів (типу ISOPRIME 100 або аналогічного).

5. Копії зазначених вище звернень направити в профільний комітет Верховної Ради України та іншим депутатам Верховної Ради України, керівникам профільних міністерств і організацій, керівництву виноградарських областей України (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Закарпатська області).

6.Доопрацювати та направити у відповідні структури звернення із проханням щодо вирішення наступних проблем виноградарсько-виноробної галузі:

- змін до Закону «Про виноград та виноградне вино» в частині виключення вин тихих і вин ігристих з підакцизних товарів, створення і ведення кадастру виноградників України як основи контролю якості винопродукції; ампелоекологічного обґрунтування оптимального розміщення виноградників на території України, як обов'язкової складової проектування виноградників і отримання високоякісної продукції, декларування виноградників в приватному секторі та ін.

- створення в Україні відповідно до Закону (за прикладом Республік Грузія і Молдова) Національного Агентства (бюро) винограду і вина як єдиного органу, який забезпечує управління і контроль, формування політики галузі та визначає стратегію маркетингу вітчизняної винопродукції для створення і просування на міжнародному ринку вітчизняного бренду «Українські вина», розробку оптимальної стратегії інформаційної комунікації між представниками влади, науки і агробізнесу;

- відновлення дії 1,5% збору шляхом внесення змін до положення Бюджетного і Податкового кодексу України, раніше закріплених Законом України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства», введення пільгового цільового державного кредитування під мінімальні відсоткові ставки підприємств виноградарсько-виноробної галузі за прикладом виноградарських країн світу;

- розробки програми підготовки кадрів низової та середньої ланки для виноградарства, а також програми підвищення кваліфікації кадрів шляхом закордонних стажувань;

- розробки законодавчих та нормативних змін для вирішення ряду проблем галузі, пов'язаних з орендою земельних ділянок під багаторічні насадження та ін.

- вироблення стратегії вирішення проблем, пов'язаних з анексією Криму, в тому числі питання використання інтелектуальної власності (сорти селекції інституту «Магарач»), питання розширення площ виноградних насаджень та ін.;

- вироблення напрямків вирішення питань, пов'язаних з імпортом виноматеріалів (в тому числі цінової та митної політики для захисту вітчизняного виробника);

- розробки стратегії наукового супроводу галузі, в тому числі в частині створення та оптимізації нормативних документів за європейськими принципами (зокрема, положення про вина КНП – вина найвищої категорії якості).

Розроблені матеріали у вигляді відповідних звернень направити до профільних міністерств і організацій при широкому інформуванні громадськості, законодавчих і виконавчих органів.

Учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Успішне виноградарство в Україні - 2016» та науково - практичного семінару «Розвиток малого та середнього підприємництва виноградарсько-виноробної галузі України: аналіз проблемних питань та шляхи їх вирішення» - всього 418 учасників і понад 50 організацій агробізнесу, наукових установ, владних структур і мас-медіа.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: