Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Міжнародний агротехнологічний форум «Управління урожайністю в складних економічних умовах. Кукурудза та соя: оптимальні витрати – максимальні прибутки» 29.10.2015

Міжнародний агротехнологічний форум «Управління урожайністю в складних економічних умовах. Кукурудза та соя: оптимальні витрати – максимальні прибутки»

27-28 жовтня 2015 року відбувся Міжнародний агротехнологічний форум «Управління урожайністю в складних економічних умовах. Кукурудза та соя: оптимальні витрати – максимальні прибутки», який проходив у рамках Міжнародної агропромислової виставки «ІнтерАГРО Комплекс 2015».

У роботі форуму взяли участь академік НААН Петриченко В.Ф. та заступник директора з наукової роботи Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Іванюк С.В. Спікери проаналізували соєвиробництво в Україні в екстремальному за погодними умовами 2015 році відповідно до Галузевої програми «Соя України 2008 – 2015». Було зазначено, що в результаті тривалої засухи в соєсіючих регіонах рівень урожайності знизився до 1,7 т/га, що на 0,4 т/га менше у порівнянні з 2014 роком. Проте, за рахунок збільшення посівних площ сої, валове виробництво залишилось на рівні минулого року – 3,8 млн. т. Таким чином, у 2015 році недоотримано 0,8 млн. т насіння сої, відповідно до Програми соєсіяння.

Під час форуму було наголошено, що відсутність науково-обґрунтованого використання відповідних сортових ресурсів культури в регіонах вирощування призвело до втрати 600-700 тис. т насіння сої. Також присутні експерти відзначили невідповідність наявної структури сівозмін щодо розміщення сої у висококонцентрованих соєсіючих областях України.

На завершення форуму були окреслені шляхи успішного соєвиробництва, відповідно до Галузевої програми «Виробництво та ефективне використання сої та продуктів її переробки в країні на 2015 – 2020 роки», що забезпечить виробництво сої в Україні на рівні 5,5 – 6,0 млн. т. важливе місце при цьому було відведено необхідності збільшення частки розподілу сої на внутрішні потреби з використанням її продуктів переробки у тваринництві. 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: