Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Урочистості з нагоди 150-річчя Полтавського товариства сільського господарства 05.10.2015

Урочистості з нагоди 150-річчя Полтавського товариства сільського господарства

  29 вересня 2015 року на державному рівні відбулися урочистості з нагоди відзначення 150-річчя Полтавського товариства сільського господарства. Ініціатором проведення заходу став директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН, член-кореспондент НААН Вергунов В.А. Його задум підтримали народні депутати України Гриневич Л.М. та Кириленко І.Г., включивши цю подію до Постанови Верховної Ради України № 184-VIII від 11 лютого 2015 р. «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2015 році».
  За фінансової підтримки генерального директора Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» Яцука І.П. на території Полтавської державної аграрної академії відкрили пам’ятний знак «З нагоди 150-річчя Полтавського товариства сільського господарства (1865–2015 рр.)». У церемонії урочистого відкриття пам’ятного знаку взяли участь: заступник голови Полтавської обласної ради Микійчук В.П., керівник департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Фролов С.О., директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН, член-кореспондент НААН Вергунов В.А., генеральний директор Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» Яцук І.П.
  Привітання з ювілейною датою від голови Верховної ради України В. Гройсмана до Полтави привіз голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Кутовий Т.В. Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Івченко І.Є. наголосив, що Вергунову В.А. «… вдалося зібрати найвищу аграрну еліту Полтавського регіону…». Народний депутат України Кириленко І.Г. зосередив увагу на тому, що Полтавське товариство сільського господарства, засноване пізніше решти подібних установ у Російській імперії, домоглося величезних здобутків. І можливим це стало також завдяки винятковій енергетиці полтавської землі.
Від імені президента НААН Гадзала Я.М. та Президії НААН присутніх привітав віце-президент НААН, академік Бащенко М.І. Він вручив нагороди Національної академії аграрних наук України найкращим співробітникам Полтавської державної аграрної академії за їхній внесок у розвиток АПВ.
  З доповіддю про віхи видатних діянь Полтавського товариства сільського господарства виступив член-кореспондент НААН, директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН Вергунов В.А. Доповідач надав ґрунтовну контекстову оцінку соціально-політичним та економічним умовам ведення аграрної галузі в регіоні, зосередив особливу увагу на організації науково-освітнього забезпечення та кооперативному русі.
  В урочистостях узяв участь нащадок династії Кочубеїв зі Швейцарії – Алекс Кочубей. Він наголосив на важливості використання знання науковців і творчих об’єднань та поширення їхніх здобутків у світі.
  У рамках заходу відбулась презентація збірки документів «Полтавське товариство сільського господарства (журнали засідань)», підготовленої Інститутом аграрної науки, освіти та техніки Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН і книжок Вергунова В.А. «Від Погарського навчально-зразкового господарства до Гадяцької сільськогосподарської станції, або Історія подарунку купця В.В. Бойка полтавській громаді» та «Полтавському товариству сільського господарства  150 років: віхи видатних діянь на благо України».
  Чудовий концерт за участю найкращих талантів мальовничої Полтавщини став справжньою окрасою урочистого зібрання.

  (За матеріалами голови Ради молодих вчених НААН к.і.н., с.н.с. Тетяни Грищенко)







Повернення до списку



Новини України

Пошук: