Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Національним науковим центром «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» розроблені напрями для подальшого ефективного розвитку галузі виноградарства України – Ярослав Гадзало 11.09.2015

Національним науковим центром «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» розроблені напрями для подальшого ефективного розвитку галузі виноградарства України – Ярослав Гадзало

«Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» виконує значну роль у розробці програм, покликаних підвищити ефективність виноградарсько-виноробної галузі», – повідомив президент НААН Ярослав Гадзало, перебуваючи на урочистих заходах з нагоди 110-річчя Інституту.

За словами президента НААН, пріоритетним напрямом має стати створення при Міністерстві аграрної політики та продовольства України єдиного державного органу, покликаного сприяти реалізації державної політики в галузі виноградарства і виноробства, - Національного бюро винограду і вина. «Основними завданнями цієї структури мають бути: вдосконалення законодавчої бази в області виноградарства і виноробства, ведення єдиного реєстру або кадастру виноградних насаджень, ведення реєстру виноробної продукції, контроль послуг, пов'язаних з дослідженнями та розробками в даному напрямку, проведення маркетингових аналізів з метою визначення цільових ринків збуту і просування вітчизняної продукції на міжнародні ринки», - зауважив він.

Розробки ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» сприяють вирішенню питання щодо членства України в Міжнародній організації виноградарства і виноробства, членами якої є 46 країн світу. Ведеться спільна робота з Міністерством аграрної політики і продовольства України по створенню Закону України «Про розсадництво», а також щодо внесення змін до Законів України «Про виноград та виноградне вино», «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

У планах Інституту - відновлення практики фінансування закладки нових насаджень в Україні за рахунок державних коштів для підвищення конкурентоспроможності галузі, подовження терміну амортизації виноградників до 25 років.

ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» і в подальшому буде ініціювати проведення широкого обговорення проблем виноградарсько-виноробної галузі, включаючи проблеми контролю якості винопродукції. 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: