Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

В експорті продукції м’ясної групи спостерігається тенденція до диверсифікації, - Юрій Лупенко 28.08.2015

В експорті продукції м’ясної групи спостерігається тенденція до диверсифікації, - Юрій Лупенко

«У І півріччі 2015 року зберігалася позитивна тенденція диверсифікації та переорієнтації експорту вітчизняного м’яса та субпродуктів з російського ринку на ринки країн Європи та Азії», – поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

  За 6 місяців цього року Україна експортувала продукцію цієї групи на 174 млн дол. США – на чверть більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли вітчизняні виробники постачили за кордон м’яса та субпродуктів на суму 139 млн. дол. США.

  Основним імпортером українського м’яса та субпродуктів стала Росія. Експорт до РФ у І півріччі 2015 року становив 59,2 млн дол. США проти 25,6 млн дол. США минулого року. Таким чином вона збільшила свою частку з 18,4% у січні-червні 2014 року до 34%.

  На друге місце у рейтингу перемістився Ірак, який за 6 місяців цього року імпортував продукції на 25,2 млн дол. США – 14,5%. Майже у 2,5 рази (порівняно з січнем-червнем минулого року) – до 7,7% зросли обсяги поставок до Казахстану, який посів 4-те місце у рейтингу імпортерів.

  На азійському напрямі також активно розвивається торгівля з Йорданією (2,9%), Об’єднаними Арабськими Еміратами (2,1%), Єгиптом (1,7%), Гонконгом (1,3%) та іншими країнами.

  У І півріччі 2015 року активізувався експорт до країн – членів ЄС. Зокрема, частка експорту до Нідерландів, які посідають 3-тє місце у рейтингу імпортерів м’ясної продукції, збільшилася, порівняно з І півріччям 2014 року, на 3% – до 8,7%. 5-те місце у рейтингу – за Німеччиною (4%). Юрій Лупенко зауважив, що до 20-ки імпортерів цієї групи продукції увійшли також Бельгія та Польща – з частками 0,7% та 0,6% відповідно.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: