Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

На засіданні Президії порушено питання забезпечення протиепізоотичних заходів щодо туберкульозу тварин в Україні 27.08.2015

На засіданні Президії порушено питання забезпечення протиепізоотичних заходів щодо туберкульозу тварин в Україні

26 серпня на засіданні Президії Національної академії аграрних наук України основним питанням було науково-методичне забезпечення протиепізоотичних заходів щодо туберкульозу та паратуберкульозу в Україні. З доповіддю на цю тему виступив Борис Стегній, директор Національного наукового центру «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини», академік НААН. 

Серед запрошених були присутні: Голова Комісії РНБО України з питань біобезпеки та біозахисту, академік НАН та НАМН України, Комісаренко С.В.; секретар науково-методичної ради Управління забезпечення протиепізоотичної роботи – Трубка С.В.; представники профільних закладів.

На сьогодні, незважаючи на значний прогрес у вивченні туберкульозу та паратуберкульозу, в Україні склалася непроста ситуація, яка створює ризики для здоров’я людей і тварин. Так, щороку виявляється до 40 тисяч клінічно хворих на туберкульоз людей, з яких 10 тис. осіб помирає. 

Завдяки спрямованому науково-методичному супроводу, спільно з Держветфітослужбою України, відпрацьовано комплексний підхід до організації і проведення протиепізоотичних заходів. Проте, з урахуванням реалій сьогодення, необхідно удосконалити нормативно-правову базу щодо контролю туберкульозу серед сільськогосподарських тварин.

У зв’язку зі стаціонарністю туберкульозної інфекції тварин, високою захворюваністю людей та циркуляцією різних видів збудника, актуальним залишається вивчення природних резервуарів та джерел туберкульозної патології. Проблемою в системі контролю є також рецидиви хвороби, причини яких необхідно поглиблено вивчати та попереджувати.

Президія НААН, зважаючи на зазначені проблеми та з метою покращення роботи, постановила: 

- Відділенню ветеринарної медицини спільно з Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України до 01 березня 2016 року провести комісійні дослідження з визначення ефективності елективних живильних середовищ для бактеріологічних досліджень на туберкульоз;

- Спільно з Національним науковим центром «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» підготувати матеріали щодо створення на базі лабораторії туберкульозу ННЦ «ІЕКВМ» Національної референт-лабораторії до 15 вересня 2015 року;

- Розробку та впровадження у виробництво  тест-системи для діагностики паратуберкульозного ентериту сільськогосподарських тварин у РЗК завершити до 20 грудня 2016 року;

- Визначити роль диких парнокопитних тварин, перелітної та синантропної птиці у розвитку епізоотичного процесу при туберкульозі сільськогосподарських тварин до 31 травня 2016 року.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: