Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
ЗАСІДАННЯ БЮРО ПРЕЗИДІЇ НААН

ЗАСІДАННЯ БЮРО ПРЕЗИДІЇ НААН

11 лютого 2015 року під головуванням президента Національної академії аграрних наук України академіка НААН Я.М. Гадзала відбулося чергове засідання бюро Президії НААН стосовно питання «Про логістику виробництва продукції тваринництва в Україні».

Члени бюро Президії та запрошені заслухали й обговорили доповідь в.о. директора Інституту тваринництва НААН член-кореспондента НААН Руденка Є.В., який під час свого виступу зазначив, що дослідження з проблематики логістичного забезпечення тваринництва проводяться в Інституті тваринництва НААН та на окремих кафедрах вищих навчальних закладів (Харківський національний аграрний університет імені Докучаєва, Харківський Держуніверситет імені Петра Василенка тощо). Було розглянуто системи логістики на прикладі молочного скотарства у ланцюгу «виробництво-постачання-збут», який підтверджує значні регіональні відмінності в концентрації поголів’я тварин, показників виробництва та споживанні продукції. Так, найбільша концентрація поголів’я свиней (понад 500 тис. голів), знаходиться лише у двох областях – Дніпропетровській та Донецькій. Моніторингові дослідження у птахівництві за всіма категоріями господарств свідчать про зосередженість основної частки поголів’я в зоні Лісостепу, зокрема у Київській, Вінницькій та Черкаській областях. Разом з тим найбільша концентрація промислового виробництва птиці представлена в степовій зоні. Забезпеченість комбікормами наявного поголів’я худоби і птиці завершує логістичний ланцюг, свідчить про концентрацію виробництва поблизу густо населених та промислових центрів із розвиненою інфраструктурою транспортних зв’язків.

В обговоренні взяли участь віце-президент НААН академік НААН Бащенко М.І., академік НААН Шпичак О.М., заступник директора Департаменту тваринництва Міністерства аграрної політики та продовольства України Піщолка В.А., директор Інституту свинарства і АПВ НААН доктор сільськогосподарських наук Волощук В.М., директор Державної дослідної станції птахівництва НААН кандидат біологічних наук Терещенко О.В., президент Спілки молочних підприємств України Карпенко Л.О., науковий редактор Міжнародного науково-практичного журналу «Логістика: проблеми і рішення» кандидат технічних наук Сумець О.М. Під час обговорення було зазначено, що необхідність розбудови системи логістики зумовлена позитивними тенденціями зростання виробництва продукції тваринництва в Україні. Водночас, недостатній науковий супровід потребує нових підходів до обґрунтування зонального виробництва і формування ринку продукції тваринництва, зокрема розроблення методології формування логістичних систем сільськогосподарських підприємств різних виробничих потужностей, теоретичних засад функціонування їх економічного механізму та проведення досліджень тощо.

Президент Академії академік НААН Гадзало Я.М. наголосив на надзвичайній актуальності і своєчасності проблеми та підтримав пропозиції щодо доцільності продовження таких досліджень. Разом з тим було зауважено про необхідність підготовки кадрів, розроблення методики досліджень, створення кластерних об’єднань, вибір логістичного полігону тощо.

Бюро Президії НААН ухвалило проект відповідної постанови.


Повернення до списку