Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Збереження родючості ґрунтів, екологічна безпека та ще низку питань обговорили під час чергового засідання у НААН 20.02.2023

Збереження родючості ґрунтів, екологічна безпека та ще низку питань обговорили під час чергового засідання у НААН

Днями відбулося засідання розширеного бюро Відділення землеробства, меліорації та механізації Національної академії аграрних наук України. Під час засідання заслухали доповідь академіка НААН Віктора Камінського  про ефективність виконання програм наукових досліджень НДУ Відділення за 2022 рік, розглянули зауваження та пропозиції щодо їхнього планування та виконання у 2023-2025 роках.

Доповідач і члени відділення, які взяли участь в обговоренні питання щодо ефективності реалізації програм наукових досліджень відмітили високий рівень виконання низки наукових проєктів.

Зокрема, науковці обговорили:
  • проблеми охорони і збереження родючості ґрунтів, захист їх від деградації;
  • оптимізації землекористування і захисту ґрунтів від ерозії в агроландшафтах;
  • розроблення високопродуктивних екологічно збалансованих систем землеробства для основних ґрунтово кліматичних зон, зокрема у сегменті систем землеробства для виробництва органічної сільськогосподарської продукції та збалансованих систем землеробства на зрошуваних землях, розробки механіко-технологічних основ і гнучких технологічних процесів виробництва сільськогосподарської продукції;
  • проблем водної безпеки та меліорації земель, екологічної безпеки в умовах зміни клімату, агроекологічного моніторингу;
  • оптимізації біологічних процесів в агроекосистемах та біологічних методів захисту рослин;
  • розв'язанні проблем ефективного використання аграрного ресурсного потенціалу зони Полісся і Карпатського регіону, збереження біорізноманіття Біосферного заповідника "Асканія-Нова".
Бюро Відділення вирішило роботу НДУ з виконання програм наукових досліджень визнати задовільною, зауваження та пропозиції експертів та рецензентів зведених коротких звітів за 2022 рік врахувати у подальшій роботі. 

Із метою підвищення рівня наукової новизни, комплексності та результативності досліджень, їх практичного значення у рамках програм наукових досліджень, які координуються відділенням, НДУ запропоновано активізувати роботу з підготовки наукових проектів для участі у конкурсі за напрямом "прикладні дослідження", виконання яких здійснюватиметься впродовж 2024-2025 рр.



Повернення до списку