Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
"Може дати прибуток втричі більший, ніж кукурудза": як спеціалісти НААН вирощують технічні коноплі 17.06.2022

"Може дати прибуток втричі більший, ніж кукурудза": як спеціалісти НААН вирощують технічні коноплі

На Сумщині працівники Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України вирощують 400 гектарів конопель, які не містять наркотичних речовин. Селекціонери області першими вивели безпечні сорти канабісу.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

"Сумщина займає одне з перших місць за кількістю посівних площ технічних конопель. А, якщо говорити про наукомістку продукцію, науковий потенціал і переробку, то область за цими показниками впевнено займає перше місце в Україні. Тут є чудові передумови для вирощування - природно-кліматичні умови, традиції і фахові спеціалісти. Також тут залишаються і переробні підприємства. Хотілося б, щоб їх було більше, а обладнання новітніше", - зазначає завідувач відділу селекції та насінництва Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН Віталій Кабанець.

Screenshot-1

Технічні коноплі використовують у тваринництві, садівництві та будівництві, а ще рослина має великий потенціал для розвитку науки та медицини.

"Має місце всестороння реалізація продукції конопель – від стебла, листка, насінини та суцвіття. Якщо тут замкнеться технологічне коло з вирощування, переробки і продажу, то ця культура може з кожного гектару дати прибуток втричі більший, ніж кукурудза", – каже науковець Микола Собко.

Screenshot-2




Повернення до списку