Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
"Ми нащадки древнього народу": звернення НААН до аграрної наукової спільноти 31.05.2022

"Ми нащадки древнього народу": звернення НААН до аграрної наукової спільноти

Шановні українці!

Ми нащадки древнього народу, мирного, з розвиненою культурою та освітою, народу-трудівника, хлібороба. Наша країна пережила численні загарбницькі війни, але зараз, в ХХІ столітті, у результаті віроломного вторгнення росії, порушення нею заборонених міжнародним гуманітарним правом способів ведення війни, звірств, вчинених по відношенню до цивільного населення, відбувається геноцид у серці Європи. Лідери провідних країн вважають війну росії проти України найбільшою катастрофою сучасності. Ця війна на знищення знаменує собою радикальний розрив росії зі світовим мирним порядком.

Війна не припиняється, отже оцінювати наслідки зарано, але гинуть тисячі людей, відбувається депортація громадян України до країни-агресора, зруйновано понад 2,1 тис. будівель, збитки від пошкодження майна - майже 600 млрд доларів США. Зазнали пошкоджень і об’єкти наукової інфраструктури НААН, що розташовані у Херсоні, Харкові, Сумах, Чернігові та Київській області. Війна, розв'язана росією, знищила понад 50% ВВП України.

Національна академія аграрних наук України ще на початку агресії рф 2014 року виключила російських вчених із числа членів Академії, а у 2022 році з початком агресії росії за сприяння білорусі - виключила білоруських вчених. Члени нашої Академії вийшли зі складу РАН. З цими країнами припинено науково-дослідну та видавничу діяльність. Президія НААН ухвалила низку постанов щодо роботи Національної академії аграрних наук України, організації трудових відносин в умовах воєнного стану в Україні, успішного проведення весняних польових робіт в наукових установах та підприємствах НААН. Рішення забезпечують виконання наукових досліджень та виробничу діяльність установ, організацій і підприємств Академії без загрози життю і здоров’ю працівників, надання рекомендацій товаровиробникам з проведення весняних польових робіт в умовах ресурсного обмеження та методичних рекомендацій обрахування збитків сільськогосподарської діяльності в умовах війни.

Низький уклін Збройним Силам України за їх патріотизм і професіоналізм. Установи та підприємства НААН на підтримку ЗСУ передали 77 автомобілів, понад 380 тонн продуктів, майже 15 тонн паливо-мастильних матеріалів, понад 200 одиниць амуніції, понад 3 млн грн фінансової допомоги, а також ліки, рації, їжаки, інструмент тощо.

У нинішніх умовах діяльність Національної академії аграрних наук України підпорядковується єдиній, узгодженій державній військово-економічній політиці та має на меті формування наукових основ продовольчої безпеки і сталого розвитку нашої країни як передумови зростання добробуту її населення, розроблення механізмів здобуття економічної незалежності держави, впровадження системного підходу до стратегічного планування, реалізації цільових програм, досягнення європейських стандартів досліджень та виробництва аграрної продукції і продовольства.

Історія української академічної аграрної науки налічує понад 100 років - ще від Української народної республіки 1918 року. Національна академія аграрних наук України гідно продовжить традиції і виконуватиме функції головного координуючого органу держави з організації комплексного наукового забезпечення розвитку аграрного сектору економіки.

У єдності наша сила!

Слава Україні!

Повернення до списку