Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Відновлення Мінагрополітики вплине на забезпечення економічного зростання, продовольчої безпеки, стабільності національної валюти, соціальний захист населення, розвиток сільських територій і аграрної науки – Ярослав Гадзало 19.07.2021

Відновлення Мінагрополітики вплине на забезпечення економічного зростання, продовольчої безпеки, стабільності національної валюти, соціальний захист населення, розвиток сільських територій і аграрної науки – Ярослав Гадзало


Днями низка авторитетних та впливових громадських організацій аграрного сектору України звернулася до Прем’єр-міністра Дмитра Шмигаля з проханням відновити весь функціонал та повноваження Мінагрополітики, зокрема щодо спрямування і координації роботи Держпродспоживслужби

 

Про активну підтримку позиції, викладеної у зверненні,  повідомляє на своїй сторінці у Facebook президент НААН Ярослав Гадзало.

 

Ініціатори звернення впевнені, що відновлення Мінагрополітики безпосередньо вплине на успішний розвиток аграрної науки нашої держави, оскільки Україна – держава з багатоукладною економікою, а сільське господарство та агропродовольчий сектор важливі для забезпечення економічного зростання, продовольчої безпеки, стабільності національної валюти, соціального захисту населення та розвитку сільських територій, - підкреслив президент НААН.

 

Надзвичайно важливим фактором, стверджують автори, є наявність одного окремого спеціалізованого органу державної влади загальнонаціонального рівня, який відповідає за розвиток сільського господарства та формування політики в АПК, проте профільне міністерство зараз має вкрай обмежені повноваження та функції, які унеможливлюють ефективну роботу агпропродовольчих підприємств, оскільки виробництво сільськогосподарської продукції нерозривно пов’язане з її переробкою та забезпеченням якісної і безпечної харчової продукції.

 

Я безумовно підтримую викладене у зверненні але хочу зазначити, що це не єдина існуюча проблема. Нагадаю, що ще 17 лютого 2021 року в стінах НААН відбувся круглий стіл за участю міністра АПК Романа Лещенка та міністрів сільського господарства України – міністрів аграрної політики та продовольства, які очолювали профільні міністерства за період незалежності нашої держави (1991-2016 рр). Саме тоді учасники круглого столу звернулися до Президента України Володимира Зеленського з проханням відновити Міністерство аграрної політики та продовольства в повному функціоналі, - наголосив Ярослав Гадзало.

foto2723.jpg 

Приєднання Міністерства аграрної політики та продовольства до Міністерства економічного розвитку і торгівлі, що було реалізовано Постановою Кабміну від 2 вересня 2019 року № 829 під егідою оптимізації органів виконавчої влади абсолютно не виправдало себе на практиці. Фаховий науковий аналіз та експертне обговорення показали, що після ліквідації Міністерства загострилося значно більше проблем:

 

üВтрачено суттєві позиції на зовнішніх ринках аграрної продукції або втрачено велику кількість таких ринків повністю ;

ü  Продовжується знищення тваринництва та молочного скотарства ;

ü  Сільські території продовжують обезлюднюватися за рахунок зникнення частини населених пунктів і міграції сільського населення ;

ü Йде системне знищення аграрної науки шляхом подальшого скорочення державного фінансування досліджень, низького рівня оплати праці науковців та захоплення земель науково-дослідної бази ;

ü  Ігноруються конституційні вимоги щодо охорони земель як основного багатства, а також збереження лісів як природного регулятора кліматичних змін .

ü 25 грудня 2020 року Кабінет Міністрів постановою № 1344 відмінив рішення про реорганізацію Міністерства аграрної політики та продовольства і доручив у місячний термін забезпечити підготовку і внесення Кабміну України проектів положень про відповідні центральні органи виконавчої влади.

 

Однак встановлений час минув, а проекти положень до Уряду з незрозумілих причин не внесено. Вкрай необхідні рішення, від яких залежить доля агропромислового комплексу країни з невідомих причин відкладаються.

 

Здавна відомо, що серед трьох глобальних світових проблем сьогодення – ядерної війни, голоду та захисту довкілля, важлива роль у вирішенні двох останніх належить агропродовольчому комплексу країни. Саме тому сьогодні вкрай необхідно, щоб і аграрна наука, і сільське господарство, не на словах, а на ділі, отримали розуміння та підтримку з боку держави. Україна – аграрна країна з потужним земельним та людським капіталом.

foto2823.jpg 

Переконаний, що відновлення Мінагрополітики – перший вагомий крок нашої країни до досягнення продовольчої безпеки, поліпшення харчування і сприяння сталому розвитку сільського господарства і входження до числа провідних світових держав-лідерів у сфері АПК, - наголосив президент НААН.

 


Повернення до списку