Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
17.06.2021

День фермера «Роль науки в розвитку фермерства» на базі Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН

17 червня 2021 р. на базі Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН відбулися форум та урочисті заходи з нагоди Дня фермера «Роль науки в розвитку фермерства». Захід, в рамках якого було представлено163 сорти сільськогосподарських культур, проходив на Демонстраційному полігоні інституту в с. Ставчани Львівського району.

3 (3).jpg

Метою демонстрації було показати значення зазначених культур, які вирощуються в регіоні, сортову гамму, що поширена на даний час та перспективні сорти, придатні для вирощування в ґрунтово-кліматичних зонах Карпатського регіону, характеристику кращих сортів, розповсюдження та врожайність в регіоні, їх продовольчу, кормову та іншу цінність, - повідомляє офіційний сайт Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН.

7 (1).jpg

Демонстраційні посіви сортів необхідні не лише для ознайомлення з досягненнями селекційної науки, але й для аналізу адаптивних особливостей різних генотипів. Багато статистичних методів придатні для аналізу стабільності в різних інтерпретаціях. У більшості випадків для оцінки фенотипової стабільності користуються біометричними методами. Але для адекватного пояснення генотипового прояву стабільності через умови зовнішнього середовища найбільш придатний порівняльний метод.

4 (1).jpg

«Програма святкування поєднає теоретичну частину, де ми розкажемо про фінансові інструменти, які працюють для фермерів і, що дуже важливо, значно розширились цього року. Адже, як у державному, так і у обласному бюджеті передбачено окремий напрямок, що стосується підтримки сімейних фермерських господарств», - пояснює директорка департаменту АПР Тетяна Гетьман на офіційнму сайті Львівської ОДА.

Практична частина святкування надасть змогу фермерам ознайомитись із впровадженням сучасних технологій щодо вирощування сільськогосподарських культур.  

6 (2).jpg

5.jpg

У межах заходів до Дня фермера також планується проведення виїзного семінару щодо розвитку фермерських господарств молочного напряму.

Довідково.

Цього року День фермера відзначатимуть вже вдруге – свято установлено 18 червня 2020 року року Президентом України Володимиром Зеленським, враховуючи значення фермерських господарств для розвитку сільського господарства України, їх внесок у вирішення питань продовольчої безпеки держави. 


Повернення до списку