Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Меморандум  про співробітництво між УСПП і НААН – знакова подія, яка відкриває нові перспективи розвитку аграрної науки і аграрного виробництва 07.04.2021

Меморандум про співробітництво між УСПП і НААН – знакова подія, яка відкриває нові перспективи розвитку аграрної науки і аграрного виробництва


7 квітня 2021 року в НААН відбулася знакова подія – підписання Меморандуму про співробітництво між Українським союзом промисловців і підприємців (УСПП), який представляв його президент, відомий український політик та  державний діяч Анатолій Кінах, та Національною академією аграрних наук України в особі її президента Ярослава Гадзала.

Меморандум підписано з метою налагодження довгострокового взаємовигідного співробітництва, сприяння розвитку підприємництва, поліпшення інвестиційного клімату в Україні, налагодження партнерських стосунків між владою, бізнесом та експертною громадськістю.

На переконання сторін, таке співробітництво стане інструментом реалізації послідовної державної політики розвитку вітчизняної економіки, спрямованої на покращення умов та спрощення ведення підприємницької діяльності, забезпечення підвищення її конкурентоспроможності, всебічної підтримки інноваційних економічних проектів, залучення інвестицій в українську економіку, сприяння входженню України у світові економічні організації та інтеграційні структури, участь у розробці спільних нормативно-правових актів, документів і планів спільної діяльності.

изображение_viber_1 2021-04-08_14-45-31.jpg

Також сторони сприятимуть організації та проведенню конференцій, візитів, зустрічей, семінарів, круглих столів з тематики, що становить взаємний інтерес, обміну та розповсюдженню торговельно-економічної, науково-технічної, аналітичної та іншої інформації, розробці та реалізації спільних проектів, надаватимуть допомогу суб’єктам підприємницької діяльності, які можуть виникнути під час реалізації спільних проектів.

У вітальному слові, акцентуючи на важливості заходу, Ярослав Гадзало наголосив, що розбудова української економіки, створення нових робочих місць і забезпечення працівників гідною зарплатою – це спільна мета НААН і УСПП.

У платформі УСПП – чимало важливих положень, які стосуються розвитку аграрного сектору економіки держави, збільшення виробництва сільськогосподарського виробництва, відновлення зрошення на півдні країни, над чим активно працюють науковці НААН, пропонуючи наукові надбання для впровадження у виробництво.

Співпраця вчених Академії з громадськими організаціями, професійними асоціаціями, на переконання Ярослава Гадзала, надасть нові можливості використання високого наукового потенціалу НААН на благо розвитку економіки держави, забезпечення продовольчої безпеки країни.

У своєму виступі Анатолій Кінах, зокрема, зупинився на загрозах і викликах, які сьогодні стоять перед державою – при величезному людському, природному потенціалі країна  має  ризики  перетворитися в аграрно-сировинний придаток індустріальної Європи.

Причиною цьому є системні проблеми, зокрема, у агропромисловому комплексі – стратегічній галузі держави. Йдеться руйнацію системи управління агропромисловим комплексом шляхом ліквідації Міністерства аграрної політики, проти  чого в свій час категорично виступав Український союз промисловців і підприємців. Відновлений орган виконавчої влади нині повинен стати генератором стратегії і програм подальшого реформування аграрного сектора. Важливим положенням Меморандуму Анатолій Кінах назвав питання відновлення експорту аграрної продукції, адаптації наших стандартів, технічних регламентів до вимог безпеки продукції, що в умовах високої конкуренції на світовому ринку вимагає серйозних і послідовних кроків від влади. Принципове значення має вирішення проблемних питань щодо подолання кліматичних загроз в агровиробництві, тощо.

Сторони також обговорили актуальні питання впровадження ринку землі в Україні та висловили переконання, що підписаний Меморандум відкриє нові перспективи для розвитку аграрної науки і аграрного виробництва в Україні.7.04.2021.jpg

Детальніше у наших подальших публікаціях


Повернення до списку