Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Науково-практичний семінар "Особливості проведення комплексу весняно-польових робіт в умовах 2021 року" 17.03.2021

Науково-практичний семінар "Особливості проведення комплексу весняно-польових робіт в умовах 2021 року"


За ініціативи Кіровоградської ОДА 16.03.2021 р. на базі Інституту сільського господарства Степу НААН проведено науково-практичний семінар "Особливості проведення комплексу весняно-польових робіт в умовах 2021 року" та перше засідання новоствореної при облдержадміністрації Аграрної Ради Кіровоградщини.

В роботі семінару прийняли участь голова обласної державної адміністрації Андрій Назаренко, голова обласної ради Сергій Шульга, директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА Марія Чорна, керівники агроформувань області, науковці та освітяни.

До аграріїв звернувся голова Кіровоградської ОДА Андрій Назаренко: «Я за постійний діалог влади і бізнесу. У нас одна мета – працювати на розвиток Кіровоградщини. Від вас залежить продовольча безпека держави». Він додав, що готовий максимально оперативно включатися до вирішення проблем  сільських господарів.

         Про особливості комплексу весняно-польових робіт у 2021 р. й  основні напрями та пріоритети державної підтримки сільського господарства говорила директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА Марія Чорна.

         У своїх виступах науковці, освітяни, державні службовці, керівники агроформувань всебічно окреслили стан та завдання щодо підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт. Зокрема, директор Інституту сільського господарства Степу НААН Ігор Семеняка  зупинився на проблемах  наукового забезпечення інноваційного розвитку агропромислового комплексу Кіровоградщини.

Прогнози щодо формування врожаю зернових культур посівами озимої пшениці в умовах 2021 року звучали у виступі Миколи Мостіпан, професора, завідувача кафедри загального землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету (ЦНТУ).

Про агротехнічні особливості вирощування ярих зернових культур в умовах зміни клімату розповів заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Степу НААН Віталій Іщенко.

Вплив сівозмінного фактору на урожайність та економічну ефективність вирощування сільськогосподарських культур в умовах Північного Степу України висвітлив завідувач науково-технологічного відділу збереження родючості ґрунтів Інституту Юрій Мащенко,

Про важливість підготовки якісного насіння як запоруки високих урожаїв та про проблеми безпечного застосування пестицидів під час весняно-польових робіт говорила Тетяна Лапицька, начальник управління фітосанітарної безпеки - головний державний фітосанітарний інспектор Кіровоградської області.

На семінарі розглянуті також питання щодо особливостей розблокування податкових накладних, дотримання сільгоспвиробниками області норм законодавства з ліцензування місць зберігання пального, застосування ставки податку на додану вартість 14% з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, щодо попередження виробничого травматизму та організації безпечних умов праці під час підготовки та проведення весняно-польових робіт на підприємствах агропромислового комплексу регіону.

         Проректор з наукової роботи ЦНТУ доктор економічних наук Олександр Левченко виклав пропозиції щодо формування Експертного центру європейського формату на базі ЦНТУ як чинника підвищення спроможності до розвитку аграрних кластерів у Кіровоградській області (в рамках міжнародної програми ERASMUS+).

2.jpg

         Учасники семінару ознайомились з кращими інноваційно спрямованими розробками Інституту сільського господарства Степу НААН. Аграріям було запропоноване для використання в посівній компанії насіння сортів основних сільськогосподарських культур селекції наукових установ НААН.


Повернення до списку