Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
14.02.2021

Буковинські селекціонери Придністровської дослідної станції садівництва Інституту садівництва НААН вивели 4 скороплідних сорта грецького горіха

Вони матимуть так зване латеральне плодоношення, самі дерева невисокі, але скороплідні та високоврожайні, тож дадуть змогу після висадження саду швидше компенсувати витрати.

Новими сортами горіха вже зацікавилися не тільки буковинські садівники, повідомляє «Голос України».

Як розповіли авторки селекційного успіху, а це Наталія Гаврилець, Зіна Кожокар, Оксана Микичук, Людмила Олексюк, латерал – це однорічний пагін, сформований плодовими бруньками, де закладається наступний врожай.

Сорт «Легінь» вже запатентовано, а інші 3 нових сорти: «Красень», «Гетьман», «Скарб» проходять державне випробування.

Як пояснила відомий експерт аграрного сектору економіки, академік НААН, доктор сільськогосподарських наук Ануш Балян, цей селекційний успіх у недалекій перспективі зможе не тільки значно розширити горіховий сад держави, підвищити конкурентоздатність наших сільгоспвиробників, створити нові робочі місця, але й суттєво підсилити наші експортні можливості.

«Вже зараз експорт горіха грецького дає високу маржу виробникам та експортерам, його попит, особливо на східних ринках, невпинно зростає. Проте запити значно перевищують пропозицію, кондиційного горіха банально не вистачає, ціна на нього на внутрішньому ринку теж стрімко підскочила. Тому, переконана, що селекційне досягнення буковинських науковців є дуже вчасним, і нові скороспілі сорти будуть  затребуваними не тільки буковинськими садоводами, а й у інших областях, кліматично придатних для вирощення горіхів. Новий успіх наших вчених вкотре доводить, що до науки треба ставитися дуже відповідально. Як до важливого сегмента економіки, який ефективно працює на наповнення державної скарбниці.

Буковина здавна славиться, як горіховий край, але в останній рік експортери скаржилися на брак якісної продукції, а на території області вже працюють цілі лінії з автоматизованого лущення горіха, у тому числі встановлені інвесторами», – зазначила Ануш Балян.

Трохи реклами для горіховодів

Сорту «Легінь» властива скороплідність, стабільна і помірна врожайність та стійкість до марсонії, він утворює великі плоди. Дерево середньоросле та формує розлогу крону. Жіночі квіти цвітуть у середині травня, чоловічі — на 7 днів пізніше. Плодоношення верхівкове. Дерева починають утворювати плоди на 2–3-й рік після садіння. Урожайність маточного дерева віком 22 роки становить 58 кг. Плоди утворюються на верхівках торішніх приростів та є дуже великими (маса одного — 19,7 г), мають трапецієподібну форму. Товщина оболонки 1,4 мм. Ядро світле й легко відділяється, на нього припадає 51,6% маси плоду. Знімальної стиглості плоди досягають наприкінці вересня — на початку жовтня.

Сорту «Красень» властива стабільна урожайність та стійкість до марсонії. Дерево середньоросле, утворює компактну крону. Тип цвітіння протогенічний (жіночі квітки зацвітають раніше, ніж чоловічі). Плодоношення латеральне. Середня врожайність рослин віком 15 років — 25,9 кг/дерево. Плоди дуже великі (15,1 г), еліптичної форми. Товщина оболонки 1,3 мм. Ядро солом’яного кольору, відділяється легко, на нього припадає 51,3% маси плоду. Знімальна стиглість плодів настає наприкінці вересня — на початку жовтня.

Сорту «Гетьман» властива стабільна урожайність і стійкість до марсонії. Дерево сильноросле та утворює розлогу крону. Тип цвітіння протоандричний. Плодоношення латеральне. Середня урожайність рослин, що сягнули 20 років, — 50,4 кг/дерево. Плоди дуже великі, масою 20,2 г, трапецієподібної форми. Товщина оболонки 1,2 мм. Ядро солом’яного кольору, відділяється легко, на нього припадає 51,2% маси плоду, виділяється легко. Знімальна стиглість плодів настає наприкінці вересня — на початку жовтня.

Сорт «Скарб» формує дерево з компактною кроною та характеризується латеральним плодоношенням. Плоди великі, із середньою масою ядра 15,3 г. Ядро відділяється цілим та половинками, на нього припадає 52,6% загальної маси плоду. Смак ядра добрий, воно забарвлене у колір світлої соломи. Шкаралупа тонка і легко розколюється. Сорт стійкий до хвороб і шкідників.

Сергій СУЛИМА.


 


Повернення до списку