Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
24.12.2020

Молоді вчені НААН успішно працюють над перспективними напрямами наукових досліджень

Голова Ради молодих вчених ННЦ "Інститут аграрної економіки" НААН Надія Столярчук про проблеми молодих науковців та шляхи їх вирішення

nauka.JPG

«Сьогодні молодому вченому складно працювати насамперед через недостатнє  фінансування науки. Однак є багато цікавих і перспективних напрямків, якими ми займаємось. Беремо активну участь у конкурсах, державних і грантових програмах. Намагаємось змінювати законодавство і адаптувати його до вимог глобалізації, Європейського Союзу. Наші дослідження і наукові розробки спрямовані на гармонізацію українського законодавства з врахуванням  особливостей економічного розвитку  і стану держави, сільськогосподарського сектору, на який впливають і військові дії на Сході країни,  пандемія , і багато інших чинників.

На жаль, змушена констатувати, що ставлення держави до науки сьогодні  не належному рівні. Адже нормальний її розвиток залежить від рівня фінансування, сприяння наданню ліценцій на проведення лабораторних досліджень чи тестів, надання можливості розвитку. Сьогодні маємо ситуацію, коли  Інституту НААН повинні самостійно заробляти кошти, як підприємства. Однак є законодавчі обмеження у зв’язку з тим, що ці наукові установи фінансуються з державного бюджету і, відповідно, є жорсткий контроль і особливості  використання цих коштів, розпоряджатися якими – направляти на розвиток, на стажування молодих вчених, вільно не має юридичної можливості. Для інститутів, які займаються виведенням сортів, є законодавча заборона на продаж патентів, бо це державне надбання. Хоча з економічної точки зору, якщо відсутній запит на ліцензійні договори, а є запит на купівлю, на ліцензійні договори, постає логічне питання – чому ми не можемо продати патенти і використати кошти на розвиток наукової установи?

Потребують змін і самі  підходи до управління науковими установами. Кожному керівнику варто було б пройти курси  менеджменту, підвищення кваліфікації  щодо питання управління персоналом, підприємством. Представники бізнес-установ відвідують подібні заходи, розвиваються, вчаться по новому дивитися на процес управління. В Академії прогресивні вчені намагалися розвивати цей напрямок. Потрібно дати новий поштовх цьому процесу, спробувати широко застосовувати на практиці.

Маємо серйозну проблему зменшення  кількості аспірантів і молодих вчених. Насамперед це викликано фінансовими проблемами, скороченням  держзамовлення.  Скажімо, раніше було 20 державних місць, а наразі 7, тільки 3 зі стипендією. Тож логічно, що зменшується кількість людей, які йдуть в аспірантуру.  Студенти після закінчення навчання йдуть на роботу фахівцями в інші сфери. А аспіранти, які захистилися, - частина йде в державні органи управління, дехто – в бізнес.

Аби ситуація змінилась на краще, у першу чергу потрібно докласти зусиль самим науковцям Академії. Необхідно більш активно розповідати про свої здобутки, напрацювання , яких вони мають дуже багато. Бізнес-реклама сьогодні - на кожному кроці, а ми про свої здобутки говорити не вміємо. Так, НААН створює чимало сортів, наповнює внутрішній ринок, наші підприємства апробують і виготовляють продукцію, також за ліцензійними договорами патенти і сорти продаються за кордон – в Туреччину, Європейський Союз, Білорусь. Заробляємо кошти, сплачуємо податки у бюджет. При тому, що нас не дофінансовують.  Зараз нерідко можна почути думку, що Академія працює неефективно, що потрібно зменшити кількість інститутів, землі, залишити тільки відсотків 10-15.  Але не віриться, що при цьому дійсно буде значно збільшене фінансування наукових установ і зарплата науковців.

Ради молодих вчених ННЦ "Інститут аграрної економіки" НААН наразі розпочала активну співпрацювати з науковцями з Індії, провели міжнародний вебінар, плануємо розвивати цей напрямок. Поки у дистанційному режимі плануємо проведення спільних конференцій з видючою публікацій, ефективніше працювати з німецькими колегами. Активно співпрацюємо з Одеською академією харчових технологій, зустрічі, семінари проводили.  Маємо багато планів і віримо у перспективи української аграрної науки!».

Відеозапис інтерв’ю дивіться за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=kQkXabyU9G8&feature=youtu.be


 


Повернення до списку