Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Науковцям Інституту водних проблем і меліорації НААН присуджено Премію Кабміну 21.12.2020

Науковцям Інституту водних проблем і меліорації НААН присуджено Премію Кабміну


Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2020 р. № 1523-р  за роботу “Нові технології підготовки води для використання її сільським населенням та підприємствами агропромислового комплексу” науковцям Інституту водних проблем і меліорації НААНУ присуджено Премію Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій:

МАЦЕЛЮКУ Євгену Михайловичу – завідувачеві лабораторії водопостачання і водовідведення Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук, кандидатові технічних наук, старшому науковому співробітникові.

ХОРУЖОМУ Петру Даниловичу – головному науковому співробітникові лабораторії водопостачання і водовідведення Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук, докторові технічних наук, професорові.

ЧАРНОМУ Дмитру Володимировичу – головному науковому співробітникові лабораторії водопостачання і водовідведення Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук, докторові технічних наук, старшому науковому співробітникові.

Проблема забезпечення водою необхідної якості сільського населення, підприємств агропромислового комплексу та очищення стічних вод цих підприємств в нашій країні стоїть дуже гостро, адже  технології підготовки води не в змозі забезпечити її нормативну якість.

 

Саме тому науковці  Інституту водних проблем і меліорації НААН присвятили свою роботу розробці нових технологій очищення природних і стічних вод, які ґрунтуються на застосуванні біологічних методів, що забезпечують необхідні показники якості води при мінімізації шкідливого впливу на навколишнє середовище.

 

Застосування нових технологій дозволить зменшити капітальні витрати при будівництві станцій очищення води на 25 – 35%, а експлуатаційні витрати - на 22 - 40 % у порівнянні з існуючими технологіями водопідготовки.

Використання таких технологій буде максимально сприяти вирішенню проблеми забезпечення водою необхідної якості сільських територій, підвищенню соціального рівня та безпеки здоров’я сільського населення, охороні довкілля, покращенню стану природних водних джерел, економії водних і енергетичних ресурсів:

-       регіонів із населенням понад 1 млн.чол., що користуються привізною водою, - за рахунок будівництва групових і локальних систем сільськогосподарського водопостачання;

-       сільських споживачів (понад 3 млн.чол.), що нині користуються системами централізованого водопостачання, але отримують неякісну питну воду, - за рахунок модернізації існуючих споруд водопідготовки.

 

Нині технологічні рішення вже використано при проектуванні нових та реконструкції діючих станцій водопідготовки:

 

1.     На 4 групових водопроводах в Південно-східного регіону України:

Кілійського (з 2006 року); Іванівського( 2010 рік); Софіївського (1994р.);  Єланецького (1995р.).

2. На локальних системах сільськогосподарського водопостачання в Одеській, Київській, Житомирській та інших областях України.

3. На 38 підприємствах агропромислового комплексу при очищенні стічних вод.

 

Результати досліджень увійшли до 4 нормативних документів
(ВБН 46/33-2,5-5-96 “Сільськогосподарське водопостачання. Зовнішні мережі і споруди. Норми проектування” та Посібники до ВБН), 16 національних стандартів України (ДСТУ ISO).

Опубліковано понад 1200 наукових робіт, отримано 197 патентів.


Повернення до списку