Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
04.12.2020

Всесвітній День ґрунту 2020 (World Soil Day)

«Підтримуйте ґрунт живим, захищайте біорізноманіття ґрунту» - під таким гаслом 03 грудня 2020 року вперше в Україні проведено Міжнародний круглий стіл, присвячений Всесвітньому Дню Ґрунту 2020 (World Soil Day). Національний науковий центр «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» підтримав традиційний щорічний захід Організації Об’єднаних Націй, спрямований на привертання уваги людства до важливості ґрунту в житті Землі і сприяння сталому використанню ґрунтових ресурсів.

У веб-зустрічі взяли участь представники Глобального ґрунтового партнерства (ФАО), Національної академії аграрних наук України, Національної академії наук України, Департаменту агропромислового розвитку та Департаменту науки й освіти Харківської ОДА, наукових державних та приватних установ, вищих навчальних закладів, громадських організацій, сільськогосподарських підприємств різних форм власності та інші зацікавлені особи (всього 98 учасників).


Буфер обмена01.jpg


Буфер обмена25.jpg


У вітальній промові представник секретаріату Глобального ґрунтового партнерства Наталія Родрігес акцентувала увагу на драматичних наслідках зменшення біорізноманіття ґрунтів, яке щорічно оцінюється мільярдами доларів утрат. Доповідачка повідомила, що ГҐП підготовлено Звіт про стан біорізноманіття ґрунтів, який є результатом глобальних і всеосяжних зусиль більше трьохсот вчених з усього світу і висновком щодо поточного стану біорізноманіття ґрунтів світу, його перспективи, проблеми і шляхи вирішення сьогоднішніх глобальних проблем. Цей Звіт є значним кроком вперед до захисту біорізноманіття ґрунтів, пропонуючи ряд рекомендацій для політиків, господарників і всіх зацікавлених сторін.

Про необхідність на глобальному рівні вирішувати такі проблеми, як обмін знаннями в зазанченій сфері, підвищувати обізнаність як науковців, так і громадськості, зауважила заступник академіка-секретаря Відділення землеробства, меліорації та механізації НААН Лілія Янсе, закликавши долучитися до наукових проєктів НААН і провести змістовні дослідження та розробити методи і технології для відновлення ґрунтової біоти як природних, так і сільськогосподарських екосистем.

Привітала учасників Круглого столу і координаторка проєкту Глобального екологічного фонду (ГЕФ) ФАО в Україні Оксана Девіс, наголошуючи, що питання використання ґрунтів в Україні набули значної уваги і вийшли за межі сфери науки.


Буфер обмена21.jpg

«Перед ґрунтознавцями всього світу стоїть задача – об’єднати зусилля та поширювати знання про ґрунти, щоб вирішувати існуючі екологічні проблеми», - зазначив президент Громадської організації «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» Юрій Дмитрук.

Під час зустрічі відбулася плідна дискусія з обговорення наукових і практичних аспектів захисту та відтворення біорізноманіття ґрунтів.

Буфер обмена35.jpg

З матеріалами заходу можна ознайомитися на офіційному сайті інституту.



Повернення до списку