Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Попри складні погодні, карантинні, економічні умови науково-дослідні установи мережі  НААН спрацювали з прибутком і значно покращили результат минулих років 12.11.2020

Попри складні погодні, карантинні, економічні умови науково-дослідні установи мережі НААН спрацювали з прибутком і значно покращили результат минулих років


Неймовірно складні цьогорічні погодні умови стали для українських аграріїв серйозним випробовуванням на міцність. Безсніжна зима, відсутність опадів навесні та посуха влітку разом з суворими карантинними обмеженнями, які не оминули аграрний сектор,змусили аграріїв країни працювати в надзвичайно складних умовах.

Нинішня засуха приблизно на третину зменшила врожай порівняно з минулорічними показниками. А в окремих регіонах результатів практично нема. 

Прикрим відкриттям для багатьох сільгоспвиробників, які традиційно використовували насіннєвий матеріал іноземної селекції,  став і той факт, що за нинішніх  кліматичних умовах імпортне насіння продемонструвало набагато гірші результати, ніж сорти селекції наукових установ НААН України.

Так, попри складні погодні умови 2020 року, сорт селекції Інституту землеробства НААН «Краєвид» продемонстрував середню урожайність по господарству понад 70 ц/га, а на одній із ділянок посіву, де попередником були багаторічні трави,  урожайність зазначеного сорту  склала  92 ц/га. В дослідному господарстві «Олександрівське» було закладено  полігон Інституту землеробства, на якому найкращі результати врожайності – понад 65ц/га, продемонстрували наступні сорти: «Співанка Поліська», «Щедрівка Київська», «Красуня», «Романівка». Також заслуговують на увагу сорти озимої пшениці Інституту фізіології рослин і генетики НАН «Богдана», «Смуглянка», «Богиня» Донецької державної сільськогосподарської дослідної  станції НААН, урожайність яких склала понад 60ц/га. Озимий ячмінь «Снігова Королева» дав врожайність 72 ц/га,  ярий ячмінь Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення «Командор» -  65 ц/га, горох «Царевич» Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва  - понад 40 ц/га.

Прекрасно витримали посуху 2020 року і дали гарний врожай (в Херсонській області, в умовах поливу, - 14 тон і при відсутності  поливу - врожай  8-10 тон з га) і гібриди кукурудзи української селекції.

«А під урожай 2021 року готуємо сорти, які потенційно можуть дати до 17 тон сухого зерна», - переконаний Президент НААН Ярослав Гадзало. До того ж ці сорти мають комплексну стійкість до 5-6 видів хвороб і шкідників.

Доказом того, що майбутнє українського аграрного сектору – за новими вітчизняними сортами і гібридами, які в жорстких кліматичних умовах, демонструють прекрасні результати, є і той факт, що, попри складні погодні умови і численні карантинні обмеження, структурні підрозділі наукових установ НААН України цьогоріч спрацювала з прибутком і, за підсумками 8 місяців, значно покращили фінансові показники прибутку порівняно з минулим, 2019 роком, який був більш сприятливий як за погодними, так і за епідеміологічними та економічними умовами.

 «Агровиробники мають чітко усвідомити, наскільки важливим є правильний підбір насіннєвого матеріалу, дотримання наукових технологій виробництва, сівозміни для отримання гарного результату. У співпраці з НААН вітчизняні аграрії зможуть протидіяти аномальним погодним умовам та забезпечити високу економічну ефективність сільськогосподарської галузі завдяки широкому впровадженню інноваційних розробок вчених  Національної академії аграрних наук України. Аграрна наука, аграрне виробництво, фермери – це одне єдине ціле. Ми маємо разом працювати на кінцевий результат заради успішної і заможної держави, заради майбутнього», - наголошує Президент НААН Ярослав Гадзало.

 


Повернення до списку