Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
31.08.2020

Про перспективи вирощування ожини в Україні - коментар науковців НААН

agro6417.00922834815-696x437.jpg

Україна отримала гарний врожай ожини. Незважаючи на те, що це нішева культура, вона має перспективи подальшого поширення? – пише AgroDay . Селекціонери працюють над десертним смаком для вибагливих покупців і покращають показники транспортабельності ягід для фермерів. Останні сезоном 2020 задоволені: і ціною, і врожайністю.

Профільні асоціації прогнозують подальший розвиток культивування ожини. В Асоціації «Ягідництво України» коментують:

— Останнім часом популярність ожини в Україні зростає. При чому варто зазначити, що збільшується як споживання на свіжому ринку, так і зацікавленість у цій ягоді з боку переробних підприємств, зокрема тих, що спеціалізуються на заморожуванні. Це провокує й щорічне збільшення пропозиції ожини на ринку.

Чи стане ожина такою ж популярною, як схожа до неї малина? Про це коментар старшого наукового співробітника лабораторії з технологій вирощування ягідних культур Яни Терещенко.

— Вважаю, що в найближчі роки ожина буде залишатися нішевою культурою. На це впливають низка факторів: вподобання споживачів, специфічність смаку і технологія вирощування. До малини споживачі звикли більше. При закладанні насаджень ожини певні кошти потрібно виділити на шпалери. Ягоди потребують пілязбиральної доробки, вони не такі транспортабельні як, наприклад, популярна лохина. Та площі під ожиною будуть збільшуватися, ягода має своє право на подальше поширення, хоча конкурувати з малиною ожині поки складно.

…Офіційної статистики по ожині немає. Та з розрахунку по кількості проданих садженців можемо називати площі – це близько 200 га. З них 100 га — це промислові насадження, решта — присадибні ділянки.

Торнфрі – найбільш популярний сорт ожини на території України в останні роки, за словами Яни Терещенко. Проте з’явилися і новіші кращі сорти: «З ранніх сортів ожини Карака Блек та Лох Тей. Велику за розміром та гарну на смак ягоду дає сорт Карака Блек, на неї є на попит, адже покупець купує очима. Сорт Натчез набирає популярності, це також велика транспортабельна ягода, гарна для свіжого ринку. Ранні сорти взагалі є цікавими для свіжого ринку, всі хочуть першу ягоду, вона традиційно реалізовується краще. Середні і пізні сорти також частково йдуть на фреш ринок, але в час їх дозрівання є і попит на переробку, заморозку. Всі сучасні сорти, які названі вище, придатні для заморозки. Зараз в Інституті садівництва ми проводимо досліди, і наступного року дамо рекомендації, які сорти кращі для заморозки. Поки проводимо експерименти, дивимося на соковіддачу ягід».

Яна Терещенко, старший науковий співробітник Інституту садівництва НААН України, демонструє сорт ожини Тріпл Кроун, вирощений в Інституті садівництва.

Щодо української селекції ожини, то її майже немає. Ожина не була включена на дослідження по селекції в Інституті садівництва. Маємо декілька сортів, які виведені у НУБіП, але широкого поширення вони не набули.

В останні 20 років вирощувався переважно сорт Лох-Несс. У ягід цього сорту гарний смак, але тільки в тому випадку, якщо їх зірвали стиглими, отже вони повинні дуже швидко потрапити до споживача. Короткий термін реалізації обмежує обсяги продажів. У кожного сорту ожини є своя оптимальна ступінь зрілості, коли ягоди повинні бути зібрані, — наголошує директор УПОА (Української плодоовочевої асоціації) Катерина Звєрєва.

В кінці 2019 року в Україні до Державного реєстру рослин був внесений новий сорт ожини «Лох Тей». Він є одним з найбільш ранніх сортів ожини (дозріває на 2−3 тижні раніше добре всім відомого сорту «Лох-Несс»). Крім того, як розповіли в УПОА, готуються до реєстрації в Україні ще два нових сорти ожини «Натчез» (Natchez) і «Уошито» («Оашіта"/Ouachita), які були створені в рамках селекційної програми ягідних культур Університету штату Арканзас (США).

— Якщо бажаєте солодкі сорти, то є сенс надати перевагу Тріпл Кроун, Лох Тей, Честер. Трапляється, що фермери обирають сорти з колосальним навантаженням на кущ, отримують високі врожаї ожини, а смак ягоди — середній, — каже Яна Терещенко.

«На більшій території України сорти не підмерзли, хоча це укривна культура, проте цьогоріч її не треба було і укривати. Травневі заморозки не зашкодили ожині, просто на 10 днів відклалося цвітіння. Отже ожина вижила і урожай дала. Якщо зазвичай урожайність культури 20−40 т/га, то цей рік урожайність ожини ближче до верхньої межі – 40 т/га», — свідчить Яна Терещенко.

Повну версію публікації читайте за посиланням.


Повернення до списку