Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
13.08.2020

В 2020 році імпорт фруктів в Україну продовжує зростати – Інститут аграрної економіки

web_analitika122.jpg


У січні-червні 2020 року найбільшими за вартістю поставок з-за кордону у структурі імпорту агропродовольчої продукції залишились плоди та горіхи – в основному, цитрусові, банани, інші екзотичні фрукти, поінформував зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За даними Державної митної служби України, у І півріччі 2020 року Україна закупила на зовнішніх ринках різних плодів і ягід на суму 341 млн дол. США, що на 23 % перевищило показник за відповідний період минулого року, зазначив науковець.


При цьому, українськими компаніями було імпортовано 182 тис. т цитрусових вартістю 129 млн дол. США та 174 тис. т бананів вартістю 96 млн дол. США.

За його словами, найбільші частки у вітчизняному імпорті фруктів утримують Туреччина (19,9 %), Еквадор (17,1 %), Єгипет (10,0 %), Коста-Ріка (6,9 %), Іспанія (5,3 %) Греція (4,0 %) та Колумбія (3,3 %).

Сукупно ці сім країн забезпечили цьогоріч 2/3 вартісних обсягів імпорту плодово-ягідної продукції в Україну, зазначив експерт.

Зростання імпортних закупівель фруктів у натуральному і грошовому виразі пояснюється позитивним їх впливом на імунітет, що сприяє збільшенню попиту, особливо в умовах пандемії коронавірусу COVID-19. Крім того, торговельні обмеження в абсолютній більшості випадків стосуються експорту, тоді як імпорт продовольства за таких обставин має значно менше штучних перепон, підсумував Микола Пугачов.

 


Повернення до списку