Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
У І півріччі 2020 року експорт м’ясної продукції зменшився на 12% – Інститут аграрної економіки 03.08.2020

У І півріччі 2020 року експорт м’ясної продукції зменшився на 12% – Інститут аграрної економіки


У І півріччі 2020 року експорт продукції м’ясної групи зменшився проти січня-червня 2019 року на 12,2 % – до 319 млн дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, це перший негативний результат за останні п’ять років. Починаючи з 2015 року, завдяки наполегливій широкій географічній диверсифікації та закріпленні на багатьох ринках збуту після втрати російського, зберігалася позитивна тенденція збільшення обсягів експорту м’яса та субпродуктів. Запровадження карантинних заходів, пов’язаних з пандемією коронавірусу COVID-19, негативно вплинуло на експорт цього виду агропродукції.

За шість місяців 2020 року найбільше продукції м’ясної групи – 15,0 % – закупила Саудівська Аравія, яка очолює рейтинг імпортерів вітчизняного м’яса.

Значно менші закупки здійснюють Нідерланди (14,2 %), ОАЕ (11,1 %), Білорусь (6,3 %), Азербайджан (5,8 %), Ірак (4,6 %) та Казахстан (4,5 %).

Сукупно ці країни акумулюють близько 62 % експорту вітчизняної м’ясопродукції у грошовому виразі, зауважив Микола Пугачов.

Як і раніше, підкреслив науковець, визначальним продуктом в експорті продукції цієї групи залишається мясо птиці.

Кількісні обсяги його експорту залишились практично незмінними у порівнянні з першим півріччям 2019 року – 212 тис. т. У той же час валютні надходження від продажу м’яса птиці вітчизняного виробництва на зовнішніх ринках скоротились на 12 %, склавши 271 млн дол. США.

У січні 2020 року Європейський Союз тимчасово заборонив імпорт української курятини через спалах пташиного грипу, нагадав експерт. Аналогічні заходи застосували до нашої продукції й інші країни. Хоча невдовзі заборону було знято, понесені втрати не дозволили вітчизняним експортерам продовжити нарощування зарубіжних продажів в цьому році.

При збереженні стабільної ситуації на світовому ринку у другій половині 2020 року можна очікувати зростання експорту м’яса птиці українськими компаніями, підсумував Микола Пугачов.


Повернення до списку