Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
НААН є однією з фундаторів Союзу Європейський агарних академій, установи НААН  мають членство майже в 120 Міжнародних наукових дослідних Центрах та Організаціях 23.06.2020

НААН є однією з фундаторів Союзу Європейський агарних академій, установи НААН мають членство майже в 120 Міжнародних наукових дослідних Центрах та Організаціях


В рамках міжнародного наукового партнерства Національна академія аграрних наук України є однією з фундаторів Союзу Європейський агарних академій, який засновано у 2000 році.

Одним із основних постулатів Союзу є об’єднання міжнародної професійної компетенції, на зараз, - щодо взаємодії з розвитку сільського господарства для забезпечення продовольчої безпеки і безпечного харчування.

Перша сесія Союзу відбулася 20 жовтня 2000 року в Італійській Республіці (м. Флоренція) в Італійській Академії сільського господарства.

Союз керується Статутом, відповідно до якого Загальні Збори (Генеральні Асамблеї) Союзу скликаються кожні два роки.

За викликом часу проводяться позачергові сесії, як то у 2015 році в Україні, м. Київ, відбувся Форум Союзу «Європейська аграрна наука – політика, законодавство, практика та уроки для України». Учасники прийняли Резолюцію «Про взаємодію. Європейських аграрних академій, наукових центрів, релевантних інституцій в реформуванні аграрної науки», за якою наголошено на необхідності збереження автономності аграрних Академій і Центрів; змін до законодавчих актів України з питань земельних відносин; спільної діяльності зі збереження навколишнього середовища; безпечності харчових продуктів й інше.

На даний час дійсними членами Союзу Європейських аграрних академій є 28 наукових сільськогосподарських/аграрних Інституцій (https://ueaa.info/).

Більшість наукових інституцій членів Союзу Європейський агарних академій мають бюджетне забезпечення, зокрема:

Чеська академія сільськогосподарських наук - з бюджету Міністерства сільського господарства. Чехії;

Грузинська академія сільськогосподарських наук – державний бюджет;

Латвійська академія сільського та лісового господарства – державне підприємство з фінансуванням міністерствами та латвійською Радою з науки й інше;

Академія наук Естонії - державний бюджет;

Академія наук Албанії – державний бюджет;

Національна академія наук Білорусі - державний бюджет;

Німецька Академія сільського господарства фінансується з Федерального бюджету та бюджету складових частин Федерації (земель).

Королівське Голландське товариство сільськогосподарських наук – 52% фінансує уряд.

Румунська академія сільськогосподарських і лісівничих наук – держбюджет;

Французька сільськогосподарська академія – наукове-консультативне товариство під протекцією Президента Республіки. Входить до складу Інституту Франції (серед 5 інших академій).

Королівське сільськогосподарське товариство Великобританії – 65-67% бюджету - Уряд.

Академія Фінляндії є департаментом Уряду з фінансування наукових досліджень Фінляндії. Фінансується за рахунок держбюджету.

Норвезький Інститут сільського господарства і досліджень навколишнього середовища «Біофорск» - держбюджет.

Міжнародні взаємини Академії не обмежені діяльністю у Союзі. Географія наукового партнерства поширюється на понад 80 країн Світу, на зараз – 47. Так, установи НААН є членами майже 120 Міжнародних наукових дослідних Центрів та Організацій, серед яких:

Міжнародна комісія з іригації і дренажу (ICID); Міжнародний центр досліджень з обробітку ґрунту (ISTRO); Міжнародний союз ґрунтознавців (IUSS); Європейське товариство з охорони ґрунтів (ESSC); Міжнародна організація біологічного контролю шкідливих тварин та шкідників (IOBCNAP); Європейська організація з молекулярної біології (ЕМВО); Всесвітня організація охорони здоров'я тварин (МБЕ); Європейська та Середземноморська організація захисту рослин (EPPO); Міжнародний союз - Асоціація інженерів (SAEC); Європейська асоціація з досліджень у галузі селекції рослин (EUCARPIA); Міжнародний центр з удосконалення кукурудзи та пшениці (CIMMYT); Міжнародний центр сільськогосподарських досліджень у посушливих зонах (ІCАRDА); Міжнародне товариство генетики тварин (ISAG); Міжнародна федерація асоціацій з біобезпеки (IFBA); Міжнародна організація із стандартизації (ISO); Продовольча та сільськогосподарська організація при ООН (FАО); Міжнародна служба з питань національних сільськогосподарських досліджень (ISNAR); Міжнародний науково-дослідний інститут рису (IRRI); Міжнародний інститут генетичних ресурсів рослин (IPGRI); Світове товариство з аквакультури (WAS) та ін.

 



Повернення до списку