Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Науковцями ІСМАВ НААН розроблено спосіб підвищення ростової активності діазотрофів 13.05.2020

Науковцями ІСМАВ НААН розроблено спосіб підвищення ростової активності діазотрофів

Лабораторією фізіології мікроорганізмів ІСМАВ НААН у 2019 році завершене завдання 07.00.03.07.П «Дослідити вплив нанокарбоксилатів металів на ростову і функціональну активність азотфіксувальних бактерій з метою їх ефективної інтродукції в агроценози» ПНД НААН 7 «Сільськогосподарська мікробіологія».

 

В результаті роботи розроблений спосіб підвищення активності діазотрофів за дії нанокарбоксилатів металів, який включає в себе приготування поживного середовища з нанокарбоксилатами металів, його стерилізацію та культивування азотфіксувальних бактерій у приготованому середовищі. Як добавку використовують нанокарбоксилати металів Zn, Сu, Mn, Fe, Мо та культивують у ньому бактерії, які належать до одного з видів: Azotobacter vinelandii, Azotobacter chroococcum, Azospirillum brasilense, Rhizobium radiobacler, а також застосовують нанокарбоксилати при передпосівній бактеризації сільськогосподарських культур.

 

Даний спосіб забезпечує підвищення ростової активності діазотрофів, зростання потенційної азотфіксувальної активності від 32 до 93%, вмісту сухої речовини в рослинах – від 33 до 69%, урожайності пшениці озимої – на 26%.

 

Авторський колектив: Козар С.Ф., Євтушенко Т.А. 

Повернення до списку