Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
НААН: Експерти ICCI ознайомили аграріїв з альтернативними технологіями відкритого спалювання соломи 12.03.2019

НААН: Експерти ICCI ознайомили аграріїв з альтернативними технологіями відкритого спалювання соломи

Відкрите спалювання рослинних решток має суттєвий негативний вплив на родючість ґрунту, урожайність, клімат, здоров’я, якість повітря та води. Цій темі був присвячений міжнародний науково-практичний семінар, що відбувся на базі Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського.


Захід організовано за підтримки Міжнародної кріосферної кліматичної ініціативи (ICCI), Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) та Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO). Провідні експерти з Європи, Сполучених Штатів Америки та України всебічно висвітлили негативні сторони спалювання соломи та альтернативні варіанти її використання, що приносять не тільки користь ґрунту і навколишньому середовищу, але й економічно вигідні аграріям. Зокрема це ґрунтозберігаючі технології No-till, Low-till, Strip-till.


З вітальними промовами виступили директор Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського» Святослав Балюк та директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Олександр Нездюр. У роботі семінару «День поля: Потенціал і методи сільськогосподарської практики без спалювання рослинних решток» взяли участь 130 фахівців: представники Національної академії аграрних наук України, Департаменту агропромислового розвитку Харківської ОДА, районних державних адміністрацій, наукових та державних установ, вищих навчальних закладів, громадських організацій, сільськогосподарських підприємств.


Учасники заходу також відвідали приватне селянське господарство, яке сертифіковане як органічне згідно до вимог Стандартів органічного виробництва Європейського Союзу. Площа господарства — 6 га, засаджено малиною і жимолостью. Спосіб посадки — грядковий, із покриттям гряди агроволокном. Міжряддя засівають злаково-бобової сумішшю, яку після скошування використовують для мульчування. Електроживлення насосів та іншого обладнання у господарстві забезпечується за рахунок сонячних батарей. Захист ягідних плантацій від вітру і пилу забезпечує висаджений ряд Павловнії.


Повернення до списку