Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Майже 80% сільськогосподарських тварин в Україні виведені селекціонерами НААН, — Михайло Гладій 26.11.2018

Майже 80% сільськогосподарських тварин в Україні виведені селекціонерами НААН, — Михайло Гладій

Національна академія аграрних наук України поглиблює співпрацю з товаровиробниками та домагається збільшення попиту на наукові розробки у реальному секторі. Про це повідомив Перший віце-президент НААН Михайло Гладій в коментарі журналу «Агроперспектива».

За його словами, найбільш затребуваними є здобутки селекціонерів. Всесвітньо відомі  сорти озимої пшениці Українка і Миронівська 808, українська школа цитогенетики, степова біла порода свиней, яка стала основою для цілої низки гібридів. На думку Першого віце-президента НААН, вітчизняні сорти пшениці, соняшнику, породи ВРХ конкурентоздатні і нічим не поступаються голландським, датським чи німецьким.

«Практики і виробники використовують наші породи тварин майже на 80%, це наші дослідження. Так само наші сорти пшениці, олійних культур, цукрового буряку. Науково-дослідні інститути мають серйозні контракти з виробництвом, за якими не лише продають насіння провідних сортів, але й супроводжують цілі технології, де контролюють наші спеціалісти, роблять відповідні прогнози, дають рекомендації. Це дійсно переплітання науки та виробництва», — вважає Михайло Гладій.

Наразі установи академії співпрацюють з інституціями, організаціями і фірмами з 55 країн, виконують понад 300 спільних проектів. Щороку підприємства закуповують понад 70 тис. тонн добазового, базового та сертифікованого насіння зернових та зернобобових (на площу понад 350 тис. га), а також 1,1 тис. тонн батьківських форм кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків і сорго. Крім того, попитом користується насіння овочевих культур (60–70 тонн), картоплі (20 тис. тонн), саджанці плодових культур (1,5 млн шт) і винограду (1,5 млн штук). Загалом під насінницькими посівами сортів і гібридів селекції НААН зайнято 117,1 тис. га земель.

 

 


Повернення до списку