Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Ярослав Гадзало привітав науковців зі 100-літнім ювілеєм Національної академії аграрних наук 16.11.2018

Ярослав Гадзало привітав науковців зі 100-літнім ювілеєм Національної академії аграрних наук

У Національній академії аграрних наук України відбулися урочисті збори з нагоди святкування 100-річчя академії. Зі столітнім ювілеєм науковців привітав президент НААН Ярослав Гадзало.

«Сьогодні наше зібрання проходить в особливий день. Ми відзначаємо 100 років від часу утворення академії та аграрної науки в Україні. Історія нашої науки супроводжувалась злетами і падіннями, проте в усі часи члени академії шукали і шукають шляхів підвищення результативності наукових досліджень, ефективності наукових розробок, наближення науки до виробництва. Я переконаний, що своє наступне століття аграрна академія зустріне новими досягненнями, адже збережений кадровий потенціал здатен забезпечити інноваційний розвиток АПК і продовжити його успішну інтеграцію в світове та європейське товариство», — звернувся Ярослав Гадзало до присутніх, подякувавши всім науковцям країни за плідну роботу.

Свідчення її результативності – в позиціях, які сьогодні Україна займає на глобальному аграрному ринку. Наша країна — світовий лідер із виробництва та експорту соняшникової олії та насіння соняшнику, четверта у світі за обсягами відвантаження кукурудзи та ріпаку, п’ята – з експорту меду. Агропромисловий комплекс формує 37% загальнодержавного експорту та 18% ВВП. «Сьогодні академія не просто координує організацію наукового забезпечення сільського господарства, вона є унікальним інтелектуальним надбанням українського народу», — сказав президент академії.

Із ювілеєм НААН і Днем працівників сільського господарства від імені Міністерства аграрної політики та продовольства України присутніх привітала заступник міністра Олена Ковальова: «Неможливо святкувати ці дві події окремо, оскільки неможливий розвиток сільського господарства без науки. Довгий історичний шлях українського агросектора завжди супроводжувався підтримкою та міцним плечем аграрної наукової спільноти. Хоч би якими складними були часи, науковці завжди докладали всіх зусиль для того, щоб сільське господарство було ефективним, щоб люди в сільській місцевості жили краще, щоб продукція була якісною та безпечною».

Зі свого боку заступник міністра освіти та науки України Максим Стріха зазначив, що примноження здобутків аграрної науки є запорукою розвитку національної економіки України. «Очевидно, що сільське господарство є тією ланкою, що здатна вивести Україну на позиції, які вона мусить посідати. Так само очевидною є вага аграрної науки. Тільки із застосовуванням передових ідей наших науковців ми маємо шанс досягти того рівня аграрного виробництва, який забезпечить не лишень екстенсивний розвиток, а й випереджувальне завоювання світових ринків», — переконаний Максим Стріха.

Багатотисячний колектив НААН також привітали Надзвичайні і Повноважні Посли Кореї та Узбекистану в Україні Лі Янг Гу та Алішер Абдуалієв, президент Чеської сільськогосподарської академії Ян Недельник, представники національних академій наук України, народні депутати та освітяни.

У рамках урочистих зборів академії науковцям вручили державні відзнаки та нагороди, відбулося відкриття меморіальних дощок видатним вченим України та спеціальне погашення поштової марки, надрукованої на честь 100-річчя НААН.


Повернення до списку