Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Президент НААН: Популяризуємо біопаливо і науковими розробками, і власними кейсами 01.10.2018

Президент НААН: Популяризуємо біопаливо і науковими розробками, і власними кейсами

Виробництво біопаливо є чи не найперспективнішою галуззю і агропромислового комплексу, і економіки загалом. Таку думку в інтерв’ю Novosti.in.ua висловив Президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало.
Він нагадав, що з 2010 року академія впроваджує програму «Біоенергетичні ресурси». Вона об'єднує понад 40 проектів і 11 науково-дослідних установ. В рамках цієї роботи науковці створили сорти і гібриди нових високопродуктивних культур — цукрове сорго, цукровий буряк, міскантус, світчграс, верба — а також запропонували технології їх вирощування в різних ґрунтово-кліматичних умовах. На сьогодні багаторічні біоенергетичні культури займають приблизно 6,5 тис. га.
За словами Ярослава Гадзала, крім наукових розробок академія активно використовує переваги біопалива на практиці. Наприклад, Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН ще в 2008 році встановив в одному зі своїх наукових корпусів перший твердопаливний котел власної конструкції. Протягом наступних двох років ними замінили всі котли закладу. «Приклад із них узяв і Національний ботанічний сад імені Миколи Гришка. Деякі цукрові заводи побудували й експлуатують установки з виробництва та використання біогазу за принципом когенерації», — зазначив Президент НААН. 

Повернення до списку