Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Обсяги виробництва біопалива щороку збільшуються на 45%, — Ярослав Гадзало 28.09.2018

Обсяги виробництва біопалива щороку збільшуються на 45%, — Ярослав Гадзало

В Україні галузь біоенергетики доволі інтенсивно розвивається протягом останніх п’яти років. Про це повідомив президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало в інтерв’ю Novosti.in.ua.

Відтак, обсяги виробництва біопалива щороку збільшуються на 45%. Площа під багаторічними біоенергетичними культурами становить приблизно 6,5 тис.га. На них вирощують вербу (5 тис.га), міскантус (1 тис.га), тополю (0,4 тис.га), а також у меншій кількості світчграс, павловнію тощо.
«Дуже перспективною культурою є цукрове сорго, проте окремо статистика щодо нього не ведеться. Орієнтовно площа посіву цієї культури становить 1,5 тис. га. Загалом цукрове сорго є однією з найпродуктивніших біоенергетичних культур, що дають можливість отримувати понад 120 Гкал/га енергії», — додав Ярослав Гадзало.

Він додав, що сьогодні у структурі відновлюваної енергетики біопаливо займає 81%, проте зростання відбувається переважно за рахунок твердого біопалива, що виробляють із відходів сільського та лісового господарств. Однією з найгостріших проблем галузі є недостатньо дієва державна політика щодо стимулювання виробництва та використання біогазу та біоетанолу. «Чинний зелений тариф дає змогу частково підвищити привабливість виробництва електроенергії з біогазу та біомаси. Нормативно-правова база для розвитку біоетанолу не до кінця розроблена», — пояснив очільник НААН.

Він зазначив, що наразі 11 науково-дослідних установ академії задіяні в реалізації програми «Біоенергетичні ресурси». Крім нових сортів і гібридів цукрового сорго, цукрового буряку, міскантуса, світчграса, верби розроблені технології їх вирощування в різних ґрунтово-кліматичних умовах. Крім того, Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН є учасником міжнародних проектів із вирощування біоенергетичних рослин на маргінальних землях України та Європи загалом.

Повернення до списку