Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Для збереження бджільництва необхідно посилити державний контроль за використанням пестицидів і агрохімікатів, — Ярослав Гадзало 26.09.2018

Для збереження бджільництва необхідно посилити державний контроль за використанням пестицидів і агрохімікатів, — Ярослав Гадзало

Виконання Програми розвитку бджільництва до 2020 року має стати загальнодержавним пріоритетом. Про це заявив Президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало під час засідання Президії НААН, яке відбулося на базі Інституту бджільництва ім. П.І. Прокоповича.

Україна входить до п’ятірки країн-лідерів з виробництва продукції бджільництва. Щороку в нашій країні виробляється близько 80 тис. тонн меду. З них 25-30 тис. тонн надходить на внутрішній ринок, адже споживання меду в Україні на людину (1,2 кг на рік) є одним з найвищих показників у світі. Більшість українського меду експортується. «Проте у першому півріччі маємо негативну тенденцію: експорт скоротився суттєво, на 43% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Основними причинами цього є масові отруєння бджіл пестицидами і агрохімікатами, погіршення стану кормової бази. Сьогодні край необхідно удосконалити державний контроль за виробництвом, обігом та використанням засобів захисту рослин. Потребує також розвитку державна політика, спрямована на вирішення кризових явищ та створення умов для динамічного розвитку галузі бджільництва», — сказав Ярослав Гадзало.

Зі свого боку НААН має зосередитися на науковому забезпеченні Програми розвитку бджільництва до 2020 року.  Зокрема, на спрямованій роботі з виробництва насіння перспективних кормових  культур-медоносів, розробленні нових та вдосконаленні існуючих технологій виробництва продукції, відпрацюванні пропозицій щодо удосконалення форм і методів державної підтримки галузі, створенні аспірантури для забезпечення кадрами  вищої кваліфікації  тощо. «Економічна інтеграція та режим вільної торгівлі з ЄС відкриває для України сприятливі перспективи для експорту меду. Відтепер ця робота залежить від нас самих», — звернувся Ярослав Гадзало до присутніх науковців.


Повернення до списку