Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
В Україні картопля селекції НААН займає 90% площ, — Ярослав Гадзало 25.07.2018

В Україні картопля селекції НААН займає 90% площ, — Ярослав Гадзало

Картопля української селекції не поступається іноземним зразкам ані смаковими властивостями, ані врожайністю. Про це заявив Президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало під час Дня поля, що відбувся в Інституті картоплярства на Київщині.

Він додав, що 90% усіх площ засіваються картоплею саме вітчизняної селекції. Величезний внесок належить Інституту картоплярства, колекція сортів якого налічує понад три тисячі зразків. Серед них приблизно 30 найбільш поширених високоврожайних сортів, а також ультраранньостиглі сорти, що дають високі врожаї вже на 35-40 день після сходів. Окрему увагу приділили демонстрації сортів, стійких до посухи і солонцюватих ґрунтів.

«Майже вся картопля, за винятком кількох відсотків, вирощується в приватному секторі, і завдання науки якраз і полягає в тому, аби забезпечити їх новими високоврожайними сортами, що стійкі до хвороб і шкідників, адаптовані до погодних умов і дають не менше 50 тонн картоплі з гектара. Інститут це завдання вирішує», — сказав Ярослав Гадзало.

Президент НААН наголосив на необхідності збільшувати площі картоплі, нарощувати переробку за рахунок крохмалю, чіпсів, технічних спиртів і біоетанолу. «Ми працюємо над цим і маємо непогані здобутки. За останні роки відкрили нових пунктів, передали інституту волинську дослідну станцію, зробили непоганий опорний пункт в Інституті зрошуваного землеробства, щоби цю зону забезпечити посухостійкими сортами. Відкрили кілька біотехнологічних лабораторій, останню збудували за рахунок корейських інвестицій», — додав Ярослав Гадзало.

***

Довідково: Інститут картоплярства є провідною установою, що здійснює науковий супровід галузі за напрямами біо- і ДНК-технологій, селекції, насінництва, оздоровлення та прискореного розмноження оздоровленого садивного матеріалу, технології та захисту рослин. Разом із науково-дослідними установами та опорними пунктами інститут щороку вирощує 10-15 тисяч тонн насіннєвого матеріалу картоплі високих категорій.


Повернення до списку