Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Європарламентська міжнародна конференція «Африканська чума свиней – скоро по всій Європі?» 25.06.2018

Європарламентська міжнародна конференція «Африканська чума свиней – скоро по всій Європі?»

Африканська чума свиней поширюється в Центральній та Східній Європі з 2014 року, набуваючи загрожуючих масштабів. В Україні проблема АЧС набула значення загальнодержавної проблеми, вирішення якої потребує науково обґрунтованих заходів, направлених на недопущення поширення цього захворювання та підтримки з боку європейської спільноти.

Однією з головних причин цієї ситуації є відсутність незалежної референс-лабораторії з АЧС, про що директор Інституту ветеринарної медицини НААН, доктор ветеринарних наук, професор, член-кореспондент НААН Сергій Ничик наголосив під час свого виступу в Європарламенті в рамках міжнародної конференції «Африканська чума свиней – скоро по всій Європі? (African Swine Fever – soon all over Europe?, яка відбулася 19 червня 2018 року в м. Брюссель, Бельгія.

Окрім Євродепутатів на конференцію були запрошені спікери: Кржиштоф Хетман (Krzysztof Hetman), член парламенту ЄС, Чеслав Сікерський (Czesław Siekierski), голова AGRI комітету парламенту ЄС, Бернард фон Гетем (Bernard van Goethem), директор DG SANTE, Еврокоміссія, професор Хоск Мануель Санчес-Візкайно (José Manuel Sánchez-Vizcaíno), факультет здоров’я тварин Мадридського університету, експерт з АЧС, Славомір Сосновський (Sławomir Sosnowski) чільник Люблінського Воєводства, Ян Прандота (Jan Prandota), екс-директор департаменту ветеринарної медицини та безпеки продуктів харчування Міністерства сільського господарства Польщі, Марек Суліма (Marek Sulima), представник фермерів Люблінського регіону Польщі.

Під час роботи конференції професор Сергій Ничик презентував доповідь «Африканська чума свиней в Україні: стан та шляхи ерадикації», в якій наголосив, що пріоритетними напрямами вирішення цієї проблеми є гармонізація законодавчої бази України та ЄС в галузі біозахисту, біобезпеки та захисту здоров’я тварин, створення незалежної референс-лабораторії на базі Інституту ветеринарної медицини для розробки науково-обґрунтованих заходів боротьби з АЧС, глибоке вивчення збудника, проведення аналізу та прогнозування спалахів захворювання. «Важливим елементом ефективності є повна незалежність референс-лабораторії від впливу державної ветеринарної служби (Держпродспоживслужби) та залучення провідних європейських фахівців з Німеччини, Іспанії та Польщі в якості незалежних експертів», – підкреслив Сергій Ничик.

З депутатами Європарламенту проводилось обговорення питань можливої допомоги з боку ЄС із контролю, прогнозування та забезпечення епізоотичного благополуччя України щодо АЧС. Спікерами також було наголошено на те, що вимоги до України стосовно здоров’я тварин та безпеки продуктів тваринництва повинні бути такими, як і до країн-членів ЄС та неприпустимість замовчування та приховування стану проблеми в Україні та країнах Східної Європи щодо цього захворювання.

Учасники конференції погодились, що у разі створення референс-лабораторії з АЧС в Україні, в її роботі повинні приймати участь фахівці з Польщі, Іспанії та Германії в якості незалежних експертів. Необхідним також є створення дорожньої карти з подолання епізоотії АЧС в Україні.


Повернення до списку