Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Всеукраїнський семінар-нарада «Інноваційний розвиток вівчарства в ринкових умовах 30.05.2018

Всеукраїнський семінар-нарада «Інноваційний розвиток вівчарства в ринкових умовах

На базі Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» – Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства відбувся щорічний Всеукраїнський семінар-нарада «Інноваційний розвиток вівчарства в ринкових умовах», в якому взяли участь представники НААН, Мінагрополітики України, Херсонської ОДА і підприємств області, науковці та фахівці галузі, студенти аграрних закладів вищої освіти із п’яти областей України: Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Одеської – понад 150 осіб. 
В рамках цього заходу діяла виставка-реалізація племінного поголів’я овець, тривали семінар-навчання з бонітування овець та конкурс стригалів. Неабиякий інтерес присутніх викликала експозиція виставкового майданчика, де були продемонстровані породи овець асканійської селекції, барани-плідники м’ясних порід зарубіжної селекції та помісні тварини; інноваційне технологічне обладнання та продукція переробки вівчарської сировини. За високі досягнення в галузі вівчарства представники Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА нагородили провідних науковців та виробничників. До відома учасників і гостей заходу надана корисна інформація стосовно напрямів державної підтримки галузі тваринництва цього року, умови та терміни подання документів, аналізу епізоотичної ситуації господарств Херсонської області, стану ідентифікації та реєстрації овець, сучасних аспектів професійної підготовки та підвищення кваліфікації фахівців галузі тваринництва. В рамках заходу двічі Герой Соціалістичної праці СРСР, Герой України Моторний Д.К. відкрив меморіальну дошку Кононенко Надії Володимирівні – вченій із підгалузі молочного скотарства, доктору сільськогосподарських наук, заслуженому зоотехніку УРСР. На пленарному засіданні заслухано наукові доповіді щодо впровадження інноваційних розробок Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» - ННСГЦВ (член-кореспондент НААН Вдовиченко Ю.В.); наукового забезпечення вівчарства в Україні та перспектив його розвитку (кандидат с.-г. наук Жарук П.г), інноваційних технологій виробництва та переробки продукції вівчарства (кандидат с.-г. наук Яковчук В.С.), стану та перспективи розвитку молочного козівництва в Україні (кандидат с.-г. наук Маслюк А.М.). 
 В обговоренні учасники засідання зазначили, що науковцями Інституту здійснюється науково-методичне забезпечення розвитку вівчарства в Україні, удосконалюються вітчизняні породи, типи овець та методи створення нових генотипів овець м’ясного напряму продуктивності із використанням плідників імпортованих спеціалізованих м’ясних порід; розробляються системи технологічних способів підвищення якості овечого молока і продуктів його переробки, норм годівлі та технологій утримання тварин, технологічних рішень інтенсивного виробництва ягнятини і молодої баранини за якістю відповідно до світових вимог тощо, але рівень забезпечення підтримки галузі вівчарства, фермерів-вівчарів з боку держави залишається недостатнім.

Повернення до списку