Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
У 2016 році збільшиться виробництво кукурудзи, сої, рису, картоплі та винограду 11.02.2016

У 2016 році збільшиться виробництво кукурудзи, сої, рису, картоплі та винограду

У 2016 році валова продукція рослинництва може зрости лише на 0,7% і досягти 170,6 млрд грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, за середнім – найбільш реалістичним сценарієм – 2016 року виробництво зернових і зернобобових культур прогнозується майже на рівні 2015 року (99,7%) – 59,8 млн т проти минулорічних 59,96 млн т.

Обсяги виробництва пшениці зменшаться у зв’язку зі зменшенням посівних площ, а також зниженням урожайності культури – за середнім та песимістичним варіантом прогнозу – в межах 8,8%–18,3%.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, виробництво кукурудзи зросте. Воно може перевищити показники 2015 року на 24,9% – за оптимістичним, на 17,5% – за середнім варіантом. І навіть за песимістичним прогнозом валовий збір кукурудзи буде на 10,2% більше, ніж торік.

За середнім сценарієм обсяги виробництва ячменю збільшаться порівняно з 2015 роком на 6,3%, хоча за песимістичним варіантом недобір становитиме 1,6%.

Внаслідок прогнозованого підвищення урожайності гречки очікується збільшення її виробництва: за оптимістичним варіантом прогнозу – на 14,7%, за середнім – на 5,7%.

Очікується збільшення обсягів виробництва проса. За оптимістичним варіантом прогнозу вони можуть зрости на 21,2%, за середнім – на 7,2% проти 2015 року.

Після тимчасової анексії території АР Крим географія вирощування рису поширюється на інші регіони України. 2016 року площі його посіву продовжать зростати. Внаслідок цього очікується зростання виробництва рису. За оптимістичним варіантом рису буде зібрано на 23%, а за середнім – на 11,7% більше, ніж 2015 року. За песимістичним сценарієм обсяги його виробництва залишаться на рівні минулого року.

Серед олійних культур другий рік поспіль прогнозується збільшення обсягів виробництва сої: на 17,7% за оптимістичним сценарієм, на 11,9% – за середнім і на 6,2% – за песимістичним варіантом прогнозу.

Після невпинного зростання в попередні роки обсяги виробництва соняшнику у 2016 році дещо стабілізуються. За середнім варіантом прогнозу його буде вироблено майже на рівні 2015 року (99,1%), а за песимістичним – обсяги виробництва зменшаться на 6% проти минулорічних показників.

Внаслідок збільшення площі вирощування прогнозується незначне – на 2,1% – збільшення виробництва цукрових буряків.

Обсяги виробництва картоплі зростуть на 5%.

За рахунок скорочення посівних площ прогнозується зменшення валового збору овочів – на 3,1%.

Ще менше буде зібрано плодів та ягід – 96,7% до рівня минулого року.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у 2016 році слід очікувати відновлення обсягів виробництва винограду. Прогнозується, що його буде зібрано на 13,2% більше, ніж торік.

Загалом по більшості продукції рослинництва у 2016 році слід очікувати збереження досягнутого у попередньому році рівня виробництва, підсумував Юрій Лупенко.

Довідка

Розрахунки прогнозу виробництва продукції рослинництва на 2016 рік здійснено на основі даних Міністерства аграрної політики та продовольства України про площі посіву сільськогосподарських культур.

Рівень продуктивності визначений за опрацьованою в Інституті аграрної економіки методикою короткострокового прогнозування на основі методу адаптивного моделювання динамічних рядів, які включають 50-річні дані урожайності сільськогосподарських культур.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська,

Тел.: +38 044 258 31 12

Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень

Ел. пошта:press@iae.org.ua

Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»

Веб-сайт: www.iae.org.ua



Повернення до списку