Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
У НААН відбувся круглий стіл на тему: «Методичне забезпечення нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення» 12.11.2015

У НААН відбувся круглий стіл на тему: «Методичне забезпечення нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення»

Президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало у вступному слові зауважив, що «в Україні впродовж багатьох років не проводилася оцінка земель сільськогосподарського призначення». «У 2008 році Інститут аграрної економіки НААН розробив новий методичний підхід щодо визначення нормативно-грошової оцінки земель. В свою чергу, Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського розробив нову методику встановлення грошової оцінки ґрунтів орних земель в Україні», - повідомив він. У 2012 році, Інститут біоресурсів НААН запропонував показники рентного доходу у розрізі областей Україні. Ярослав Гадзало зауважив, що Президія НААН створила експертну групу із науковців, які займаються питанням вартісної оцінки землі і надають свої рекомендації.

Присутній на засіданні круглого столу заступник міністра аграрної політики та продовольства Володимир Лапа, зазначив що, в Україні « сьогодні необхідна поступова лібералізація ринку, враховуючи інтереси всіх суб'єктів земельних відносин. А ті напрацювання, які є в системі НААН ми як Міністерство маємо брати на озброєння».

IMG_9515.JPGIMG_9558.JPG

Під час роботи круглого столу присутні обговорили пропозиції та рекомендації експертної групи науковців НААН щодо оновлення методичних засад нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення; нові методичні підходи щодо удосконалення нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення; методичний підхід до визначення грошової оцінки орних земель тощо. Також було прийнято рішення щодо створення робочої групи у складі науковців НААН, профільних спеціалістів МінАПК для вдосконалення єдиної методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та до 1 вересня 2016 року надати її на розгляд Кабінету міністрів України. 

IMG_9543.JPG IMG_9557.JPG

Повернення до списку